Ремонтират изцяло основна улица от Западната тангента на Пловдив с проект на ВиК

Автор: Благовест Андонов 4568
Ремонтират изцяло основна улица от Западната тангента на Пловдив с проект на ВиК

Обществена поръчка за реконструкция на довеждащ водопровод от ПС „ЮГ“ до кръстовището на бул. „Пещерско шосе” за 3,3 млн. лева пусна ВиК Пловдив. Тя е част от големия проект на водното дружество за Южния обходен колектор, който ще реши редица проблеми на града – както с ВиК мрежата, така и с уличната регулация.

Поръчката ще обхване и ВиК дейностите по друг голям проект на Пловдив – „Модър-Царевец”. По този начин ще се спестят над 2 млн. лева от изграждането на пробива от бюджета на Община Пловдив.

Водопроводът трябва да дойде от бул. „Ал. Стамболийски” оттам през ул. „Модър” през „Царевец” и да се влее в Пещерско шосе. Това означава, че цялата улица „Царевец”, която е на паваж ще бъде разкопана. 

Улицата е в изключително лошо състояние, а ремонтът й в поръчката за „Модър-Царевец” се предвижда само до бул. „Хаджи Димитър”. Т.е. можеше да се изпадне в абсурдната ситуация от чисто новия подлез  да се кара по разбитата павирана улица „Царевец”.

С проекта н ВиК се предвижда и възстановяването на настилката. Тъй като обаче тя е на паваж, вероятно от възложителят ще искат да се направи нов асфалтов път. Ремонтът обаче ще бъде единствено в сегашния габарит. Разширяването на „Царевец” може да започне в следващ етап, когато се направят отчуждителните процедури от Община Пловдив.

От ВиК – Пловдив са пуснали и още една поръчка за 3,3 млн. лева , която е за довеждащ водопровод от помпена станция „Север” до бул. „България”.

Припомняме, че най-голямата поръчка по проекта на ВиК е за 81 млн. лева.  Така чрез поръчката ще се ремонтира един от най-злощастните булеварди -  „Александър Стамболийски“, който постоянно е затварян заради аварии. Булевардът ще бъде изцяло ремонтиран в сегашния габарит ,а поръчката е засегнала още две важни звена за уличната инфраструктура.   Това едната от поръчките по целия проект, който е на обща стойност от 137 млн. лева.  От тях 97,4 млн. лева са от Оперативна програма „Околна среда“ , която осигурява безвъзмездна финансова помощ.. За изпълнението на проекта водното дружество ще тегли заем от 17,4 млн. лева, за да съфинансира проекта, а срокът за изпълнение е 49 месеца.

Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград.  Освен че това ще подпомогне в борбата срещу наводненията, които зачестиха в Пловдив, изградените обекти ще обслужват и цялата Родопска яка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина