Рекордни изригвания на слънцето, как ще се отрази на Земята?

Автор: Plovdiv Now 2014
Рекордни изригвания на слънцето, как ще се отрази на Земята?

Най-активните слънчеви петна тази седмица са AR3663 и AR3664. Най-мощните огнища се появяват в тях почти всеки ден. Само в сряда, 8 май, учените регистрираха появата на две експлозивни събития от клас X. Това са най-мощните изригвания на Слънцето. Една от тези експлозии беше придружена от изхвърляне на плазма в космоса и след няколко дни тя ще достигне Земята, което ще провокира появата на геомагнитна буря.

Учените смятат, че слънчевото петно ​​AR3663 вече е най-активното в 25-ия слънчев цикъл, който продължава сега и започна през 2019 г. Няколко факли от клас X вече се появиха на това място през изминалата седмица, а на 8 май се появи още една факла от клас X1. В същия ден в слънчевото петно ​​AR3664 се случиха изригване със същата мощност и още няколко изригвания от клас М.

Според учените, които наблюдават Слънцето, от 3 май слънчевото петно ​​AR3663 вече е претърпяло 5 изригвания от клас X и 20 изригвания от клас M. Това е повече, отколкото всяко слънчево петно ​​е произвело през последните 7 години. А слънчевото петно ​​AR3664 нарасна почти 2 пъти само за 2 дни и стана едно от най-големите в 25-ия слънчев цикъл.

слънчево изригванеЦял екран
Само в сряда, 8 май, учените регистрираха появата на две експлозивни събития от клас X Снимка: NASA

Емисиите на мощно електромагнитно излъчване по време на изригвания на повърхността на Слънцето се наричат ​​слънчеви изригвания. Тези изригвания възникват, защото се освобождава магнитна енергия, съхранявана в атмосферата на звездата.

Всички слънчеви изригвания са разделени на 5 класа: X, M, C, B и A в низходящ ред по ниво на мощност. Тоест най-силни са изригванията от клас Х, а най-слаби са от клас А. Всеки тип изригване е 10 пъти по-силен от предходния и мощността им е посочена под формата на цифри до буквеното обозначение. Тоест изригванията могат да имат мощност от 1 до 10, като само X-клас няма цифрови ограничения.

Учените смятат, че слънчевото петно ​​AR3663 вече няма да бъде насочено към Земята до края на тази седмица, но слънчевото петно ​​AR3664 все още ще произвежда изригвания от клас X и тези емисии на енергия и радиация може да бъдат насочени към нашата планета. 

Изригването от клас Х1, което се появи на това място, беше придружено от изхвърляне на коронална маса, тоест силно изригване на плазма и този поток се очаква да удари Земята след 2-3 дни. Така на 10-11 май на Земята ще се случи геомагнитна буря.

Геомагнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята, които причиняват изхвърляне на коронална маса. Когато заредени частици от Слънцето се блъскат в атмосферата на нашата планета, магнитното поле на Земята ги насочва към полюсите. В резултат на това се появяват много ярки полярни сияния и това може да доведе до прекъсване на комуникационните спътници и различно оборудване на Земята, по-специално енергийни системи.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина