Разбитата престъпна група за дрога в Пловдив тровила учениците със синтетичен хашиш

Автор: Plovdiv Now 16720
Разбитата престъпна група за дрога в Пловдив тровила учениците със синтетичен хашиш

Автор: Георги Тошев

Тарторът на организираната престъпна група, разпространявала синтетични наркотици в Пловдив - Васил Маджуров, е бил организирал всичко много добре и е работил с много малък кръг от доверени хора. Той е поръчвал основа за производство на синтетичния хашиш и други компоненти за направата на наркотика от други държави, като е ползвал така наречения „дарк нет” (б.а. най-често "тъмният интернет" се използва за нелегални сделки, продажба на открадната информация и разпространение на детска порнография), пише trafficnews.bg.

В последствие компонентите за дрогата са доставяни до адреси в страната, чрез различни логистични дружества. Пратките се взимали от лица извън кръга на обвиняемия Маджаров, после се давали на него чрез верига от посредници.

След това компонентите за дрогата се предавали на Димитър Василев, който се изживявал в ролята на "готвач" и приготвял синтетичния хашиш в Катуница. От там наркотикът се разпространявал към дилъри от така нареченото първо и второ ниво, преди да достигне до крайния потребител – предимно млади хора, голяма част от тях все още учащи. Цените от началото на веригата за разпространение започвали от 15 лв. за грам, като за крайния потребител достигали до 60 лв. за грам. Това стана ясно в днешното заседание по разглеждане на мярката за неотклонение на шестимата обвиняеми в Окръжен съд – Пловдив.

Прокурор Галин Гавраилов поиска най-тежката мярка за неотклонение и за шестимата задържани за участие в схемата. Припомняме, че групата е тровила основно деца и ученици в града под тепетата, Асеновград и Хасково. Сред обвиняемите има един пловдивчанин - 25-годишният Георги Танов. Четирима от задържаните са от Хасково - 34-годишните Васил Маджуров и Димитър Василев, 35-годишният Марин Дучев и 29-годишният Димитър Димитров, а най-младият е от Бургас - 20-годишният Йоан Тонев. 

Всички, освен пловдивчанинът, са с повдигнати обвинения за това, че от 1 януари 2022 година до 16 септември 2023 година, когато бяха арестувани, са участвали в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. За тартор на бандата е сочен Васил Маджаров, който е обвинен и за ръководене на ОПГ-то. Обвинението и за петимата е за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, като единствено Георги Танов е с по-леко обвинение.

До момента е установено е, че синтетичната дрога е била разпространявана предимно на непълнолетни ученици, а по думите на разследващи тя е силно пристрастяваща и води до кошмарна абстиненция, по силна дори от тази при употребата на хероин.

"При една цигара дори с малко количество синтетичен хашиш се случва хора да припадат", разкри представителят на държавното обвинение Галин Гавраилов.

Припомняме, че престъпната група е разкрита при съвместни действия на ГД БОП  и Окръжна прокуратура-Пловдив. По досъдебното производство са били извършени огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания от адреси, от автомобили. Иззети са
мобилни телефони, пари, електронна везна, вещи, които се използват за приготвяне на синтетичния хашиш – фунии, филтри, колби и др.

Дилърите на първо ниво са разпространявали дрогата предимно на „топчета” от по 30-50 или 100 грама, като са ги оставяли в така наречените „тайници” около Пловдив. Последната доставка и последвалият арест на Маджуров е до тайник в района на КЦМ - около 300 грама дрога.

Съдът след като изслуша доводите на страните прецени, че най-адекватна мярка за неотклонение, която може да бъде взета спрямо всички участници в групата е „задържане под стража”. Според магистратите са на лице всички предпоставки за това обвиняемите да останат в ареста – съпричастност към деянието, опасност от укриване и опасност от извършване на друго престъпление. Освен това и шестимата мъже са с изключително висока степен на обществена опасност, а действията им са добре организирани.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина