Работата по Небет тепе на финала, проектът предвижда макет и далекоглед ВИДЕО

Автор: Plovdiv Now   3781
Работата по Небет тепе на финала, проектът предвижда макет и далекоглед ВИДЕО

Процесът на консервация, реставрация и социализация на Небет тепе е във финалната си фаза. Най-знаковият паметник, който археолозите наричат Акта за раждане на Пловдив, вече е в завършен вид и чака зелена светлина от институциите, за да бъде отворен за посещения.

Зрителните площадки вече са обезопасени и макар обектът още да се води строителна площадка, любопитните пловдивчани и туристите вече се възползват от тях, за да погледнат към града от високо и да огледат древните археологически структури. Завършени са обходните стълбища, монтирани са пейките в зоните, където може да се сяда. Сложени са и кошчета за боклук. Зоните без археология вече са зелени, а по гамбионите, служещи да укрепят шкарповете, пълзят растения и скоро ще ги покрият, за да направят зоната още по-привлекателна.

Голямото водохранилище е покрито със защитна конструкция, както и другото водохранилище. Достъпен е и тайният вход, който в момента обаче е затворен. До голямата кула е разположена едната панорамна площадка. Добре експонирани са и кулата с крепостни стени от I век след Христа, както и крепостната стена и порта от III-IV в. след Христа.

Спорната ограда, която провокира публична дискусия и бе обявена от Националния институт за недвижимо културно наследство за недопустима, обхожда археологическия паметник, но не се вижда при разходка по пътеките в самия обект. Все още не е ясно каква ще бъде съдбата ѝ, вероятно това е и причината мястото да е затворено.

Според проекта на място ще бъде експониран макет на археологическия комплекс и ще има далекоглед. Бакаловата къща пък ще се превърне в презентационен център.

Небет тепе играе важна роля в историята на древния град. Следи от местообитание има от праисторията, през античността и средновековието. Комплексът "Небет тепе" продължава да играе важна роля като елемент от укрепленията на града до XIV век, с множество допълнения и подобрения по време на Античността и Средновековието.

Археологическият комплекс заедно с Източната порта е част от мащабния проект "По крепостните стени на Филипопол", който се реализира със средства по европрограми и е на стойност над 9 млн. лв.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина