Пуснаха записите, в които Къро обсъжда отстраняването на главния прокурор АУДИО

Автор: Plovdiv Now 12141
Пуснаха записите, в които Къро обсъжда отстраняването на главния прокурор АУДИО

Прокуратурата пусна записите, на които се чува как митичният  Красимир Каменов - Къро обсъжда с други хора как ще бъдат дадени пари, които ще бъдат платени за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, на висш полицейски служител.

Звукозаписите са намерени и иззети от жилище на един от двамата обвиняеми по досъдебното производство, за което днес обявиха от Прокуратурата на извънреден брифинг. То е започнало след доклад на службите за сигурност през септември.

На брифинга бяха споменати имената на много публични лица - на знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев ("Цецо от Белград"), на Асен Василев (споменат като "Кокорчо"), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ и много други.

Двамата обвиняеми са с инициали Д.Г. и Т.И. Първият е задържан под стража. Осъждан е за хулиганство, участие в организирана престъпна група и опит за измама. Вторият мъж - Т.И. е напуснал страната и ще бъде обявен за издирване. Намерени са и текстове, напечатани на листи:

"Здрасти. Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Къро също е насреща. Казаха, че са ти изпратили материал. Важно е да намерим хора да пищят срещу Гешев. Тони Парфюма на Кокорчо също ще помага.

Митко. С."

Това е текстът на един от листовете.

"Здравей скъпи приятелю. Всичко е ОК. Когато приключим ще сме щастливи. Изпращам ти пари за издръжката на Димитър. Обади се на Дорин. В контакт сме с човека от Белград. Скоро ще пием шампанско", се пише на друг от листовете, намерени при претърсванията.

На един от звукозаписите се чува как мъж, за когото от прокуратурата казват, че е Къро, говори със събеседника си за един от двамата обвиняеми, който щял да продаде снимка с Кокорчо за 50 хил. лв. Но той го разубедил. Мъжът, за когото се твърди, че е Къро казва също, че тези от ПП и ДБ са идиоти, но от думите му става ясно, че работел с тях. В записите, намерени на флашка в домовете на един от обвиняемите са идентифицирани гласовете на Къро, на негов приближен в България, на журналист, на един от обвиняемите - Д.Г., както и Овидеу Семенеску, обвинен за измама и издирван от Румъния.

На този фон главният прокурор, чието отстраняване е било гласена от групата, попита след края на записите:

"Това е завладяната държава. Видях на едно място „ВТБ“ с милиони и ръкописен текст. Ако това е руската банка от санкционния списък, как това кореспондира с Цецо от Белград и плащането на лобисти?"

"Става въпрос явно за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. След като това касае националната сигурност ДАНС трябва да даде отговори на тези въпроси. Сигурен съм, че МВР също ще извършат проверки за тези опити за събрани 400 хиляди за отстраняване на полицейски служители - ръководител на сектор "Тежки престъпления". Няма да коментирам т.нар. неограничен финансов ресурс за моята особа. Логичният въпрос е теоретично какво би струвало един закон за закриването на специализираните структури. Някои проектозакони, които са явно противоконституционни, дали са писани в Министерството на правосъдието или на друго място? Дали тези закони не са предавани на задната седалка на някой джип пред парламента", каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че има данни, че лицето Къро е заплашвало с убийство издател преди години, но планът не е сработил.                             

Засега делото е за разпространение на наркотици, но са отделени материали за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления. Припоняме, че по-рано днес властите съобщиха, че досъдебното производство е започнато на 14-и септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност - пране на пари и данъчни престъпления.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина