Пуснаха на свобода пойни птички, конфискувани при акция в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 1957
Пуснаха на свобода пойни птички, конфискувани при акция в Пловдив

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Дивите птици бяха спасени при специализирана полицейска операция в началото на годината в  Пловдив от съвместен екип с представители на екоинспекцията и VI РУ при ОД на МВР - Пловдив. Тогава от гражданин, отглеждащ птици в дома си бяха отнети клетки с екземпляри от видовете щиглец, обикновено конопарче и брезова скатия. Пленените пернати бяха предадени за отглеждане и отговорно пазене на Спасителния център за диви животни в Стара Загора като веществени доказателства до приключване на следствените действия, където те бяха отглеждани от специалисти при подходящи условия.

В хода на проведената съдебна процедура обвиняемият гражданин се е признал за виновен за това, че противозаконно е държал 24 екземпляра от защитени видове от дивата фауна. Наложена му е глоба в размер на 1000 лева.

РИОСВ – Пловдив отново припомня, че всички форми на умишлено улавяне, убиване, притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия или размяна на взети от природата екземпляри от защитени видове е престъпление. Екоинспекцията ще продължи да работи усилено за преустановяване на незаконната търговия с диви пойни птици съвместно с органите на реда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина