Психолог формулира закони, които помагат да станем по-мъдри.

Автор: Plovdiv Now 8018
Психолог формулира закони, които помагат да станем по-мъдри.

Наталия Грейс е талантлив психолог от Санкт Петербург, която в в книгата си „Законите на Грейс“ формулира редица модели, които ще ни помогнат да станем малко по-мъдри.

Ето няколко от тях. Възможно е да ви помогнат още днес.

Законът за нулирането

Мозъкът има нужда да се рестартира. Ако като се върнеш вкъщи едва стоиш на краката си, а само 14 неща от заплануваните за днес 28 си успял да свършиш, и въпреки това не можеш да направиш нищо друго освен да седиш и да се взираш в нищото, не се обвинявай за неефективността си.

Мозъкът не може плавно да изпълнява твоите заповеди. Той  трябва да се справи освен теб и със себе си. Трябва да сложи в ред всички задачи, с които си го натоварил.

През това време не приема никаква информация отвън. Мозъкът се изчиства през време. Това се нарича нулиране.

Дори и почвата престава да бъде плодородна през седмата година, ако не й се даде почивка, а бъде принудена да роди отново. Това я прави безплоден роб. Така че оставете мозъка си да се занули!

Законът за лъжливата доброта

Често грешим като си мислим, че помагаме за решаването на проблемите на другите хора. Когато принуждаваме върл алкохолик да се лекува, ние само увеличаваме агонията му и си губим времето.

Той ще ни се изсмее, а ние ще го сметнем за неблагодарно прасе, вместо да се запитаме дали си струва да си хвърляме перлите по него. Човек сам трябва да решава проблемите си. Така расте, тъй като неговият арсенал за решаване на проблеми се разраства.

Законът на значението на дребните неща

Човек показва какъв е в малките неща. Може да е щедър по аристократичен начин веднъж годишно, но дребнавата му природа да се проявява всеки ден в малките неща. Така че малките неща много по-ясно ни разкриват какви сме.

Законът за зараждането

Съществуват явления и събития в зародиш. Въпреки че тези зародиши не са живи, те имат способността да се възпроизвеждат.

Една неизмита чаша влачи след себе си планина от мръсни съдове в мивката.

Един надпис върху прясно боядисана ограда няма да остане единствен – скоро цялата ограда ще бъде одраскана.

Как да използваме този закон?

Всички нежелани явления и събития трябва да бъдат разпознати в зародиш. След което трябва да бъдат унищожени.

Ако някакъв житейски феномен не ви харесва – премахнете го в зародиш. Много по-лесно е да разтопите снежинка, отколкото да спрете лавина.

По-добре рано, отколкото късно

Това важи за абсолютно всичко. Например, ако държите реч, завършете я, преди хората да се отегчат. Гьоте каза: „Тайната на скуката е да казваш всичко.“

Отивате на среща – кажете довиждане  малко по-рано, отколкото иска партньорът ви. Тръгнете си, когато сте на гости, преди хората да се уморят от вас. Запомнете: по- добре е по-рано …

Законът за екипната работа

Два коня в един впряг могат да се задвижат с 15 тона товар. Но всеки от тях поотделно – само 3 тона. Впрягайте в работата не по-малко от двама, и ще бъде ефективен. Конецът, три пъти прегънат, лесно няма да бъде скъсан.

Закон за вълшебните думи

Оказва се, че магическата дума е „НЕ“ , а не „моля“. Много проблеми могат да бъдат избегнати, ако се научим да отказваме на хората. Не губете време в празни разговори „от учтивост.“ Не давайте пари, когато не искате. Така е много по-добре отколкото да се безпокоите  дали ще ви ги върнат.

Дайте това, което можете да дадете, но не го давайте назаем. Гьоте каза: „Ако искате да загубите приятел, дайте му пари назаем.

Открих един интересен феномен. Когато човек откаже аргументирано, самооценката му се повишава и самоуважението му се издига. Хората се страхуват да отказват. Знаете ли защо? Защото се страхуват, че ще спрат да ги харесват! А не можеш да угодиш на всички.

Научете се да приемате спокойно отрицателните емоции на другите хора , когато им отказвате. Ако незабавно кажете своето аргументирано „НЕ“, тогава отказът ще премине по-леко. Отказвайте с лекота.

Законът за несъществуващите идеални условия

Никога няма да има идеални условия. Разбира се, глупаво е да се отрича, че понякога се появяват благоприятни обстоятелства. Но много рядко, някой има мъдростта да се възползва от тях.

Отчасти защото възможностите са скрити под формата на проблемите, които трябва да бъдат решени.

Законът за предложенията

Един човек, да го наречем Иван,  иска да смени стария си мотор за нов, по-модерен. Пуска обява във вестника, че моторът му се продава, защото не разполага с всички пари, за да си купи нов.

Моторът му е доста стар, така че никой не отговаря на обявата, но в края на седмицата един човек се обажда. Иван се среща с него, но той му предлага много ниска цена, около триста лева, с аргумента, че моторът е твърде стар и може да се продаде само на части.

Човекът отказва, като заявява, че желае да го продаде поне за хиляда. Клиентът не е готов да плати такава цена.

Но след няколко дни звъни и пак му предлага да го купи за триста. Иван отново отказва. Седмица по-късно, като си тръгва от офиса, Иван не може да открие къде е оставил мотора си. Накрая осъзнава, че е откраднат.

Предложенията не са без причина. Така съдбата често се грижи за нас.

Законът на компенсацията

Не можеш да имаш всичко. Представяш ли си? Съпругата: красавица, маникюр, прическа, готви постоянно вкусни манджи, а в леглото – чудеса от страст и изобретателност; децата  ги възпитала чудесно – гениални, забавляват гостите със стихчета и песнички, свирят на пиано; тя е здрава, румена, услужлива, с мил характер, винаги те посреща усмихната, блестяща поетеса, успешна бизнес – дама, идеален приятел.

Никога не можете да бъдете всичко това едновременно. Наполеон се е страхувал от котки, Чайковски ядял хартия и плакал по десет пъти на ден , а Шилер ядял гнили ябълки, за да предизвика музата си. Бах замерял с предмети органиста, когато грешал.

Ако в едно нещо човек може да постигне значитeлен успех, тогава в друго не го бива. Но човек не е ценен само с отсъствието на пороци, а с наличието на добродетели.

Законът на кръста

Кръстът се дава на всеки в съответствие с гърба му.

Законът на полярната реакция към таланта

Талантливите хора винаги предизвикват полярни реакции: или ентусиазъм, или омраза. Те не могат да се възприемат с безразличие. Не могат да бъдат игнорирани, пренебрегвани. Те не могат да бъдат забравени. Те биват помнени, обичани, мразени, завиждани.

Ето защо, ако сте талантлив, не разчитайте на универсално одобрение. Врагове ще имате, защото не всички имат вашия талант.

Законът „не са твоите хора“

Хората, които не са за теб, така или иначе, ще си отидат.

Законът за общите спомени

На това се базира привързаността, и в доста голяма степен спокойния стадий на дългата любов. Едни и същи спомени обвързват хората. Ако искате привързаност – създайте си заедно добри спомени.

Законът „да мислим за ближния“

Човек, който е близо до нас ни кара да мислим за него, дори и той да не ни интересува. В това се крие опасността от близост с безполезни хора.

Закон за неизбежността на загубата

Във всичко, което човек прави, допуска грешки. Ето защо загубите са неизбежни. Знаейки това, не бива да се разстройвате прекалено много. Можем да влияем на много неща, но не и на всичко. Има общи закони във Вселената.

Не можем да бъдем идеални и нашите действия също не могат. Неизбежността на загубите трябва да се приема със смирение.

Закон за половината

Всяка картина на света, всяко действие, могат да бъдат символично разделени на половинки, които взаимно се допълват. Половините могат да бъдат наречени начална и крайна.

Можете да влияете на началото, а след това втората половина започва да се завършва от само себе си. Това е същността на управлението на ситуацията. Можете да определите началната половина, за да получите желания краен резултат.

Вероятно сте се опитвали да разберете защо някои хора предизвикват в околните реакции на възхищение и обожание? Те се държат така сякаш няма начин да не ги харесат.

Ако трябва да произнесат реч, техният вид показва, че са готови за аплодисменти, и хората започват да аплодират. Те гледат така, сякаш чакат реакция на обожание и хората започват да проявяват интерес към тях, а после се и влюбват. Започнете първата половина правилно и успехът е гарантиран.

Законът за правилните постъпки

Ако човек постъпва правилно, делата му стават все по-добри и по-добри всеки ден.

Източник: chetilishte.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина