Проучват кои домакинства в Пловдив ще могат да се сдобият с безплатно отопление

Автор: Благовест Андонов 3652
Проучват кои домакинства в Пловдив ще могат да се сдобият с безплатно отопление

Община Пловдив е завършила всички необходими процедури, за да може да бъде одобрена за предоставяне на средствата по Оперативна програма "Околна среда", стана ясно по време на днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив. 

Кметът Иван Тотев заяви, че в момента, в който програмата бъде отворена от Министерството на околната среда и водите, Общината очаква да усвои средствата от 14 милиона, за да могат да се реализират мерките, целящи занижаване на вредните емисии и праховите частици във въздуха.

Припомняме, че пловдивчани ще могат да се сдобият с модерно ефективно отопление. Заложените в проекта мерки касаят гражданите, които към момента се отопляват на твърдо гориво, а след включване в програмата ще предадат котела или печката си, за да им бъде предоставено безвъзмездно едно от четирите - безплатен климатик, печка на пелети или свързване към топлопреносна мрежа – газификация или топлофикация.

От местната власт поясниха обаче, че няма да бъдат изчаквани финансовите траншове, за да започне анализа и обследването на отоплението на домакинствата в Пловдив. Данните от тях са необходими предварително, за да може да се прецени броят на потенциалните бенефициенти, които могат да се възползват от програмата. Проучванията ще бъдат извършени със собствени средства на Общината и ще бъде значително спомогнато от районните кметства. Именно районните администрации ще започнат анализа, като самите пловдивчани ще могат да пускат заявления с искания да бъдат включени в програмата в сградите на кметствата. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина