Кои диагнози се обострят при смяната на сезоните? „Повечето пациенти, страдащи от хроничен гастрит, установят, че състоянието им се влошава. Обикновено това става през пролетта, като е възможно през останалото време да нямат оплаквания. Дължи се на няколко взаимно влияещи се фактора“, изрежда ги д-р Томова:
Хранително поведение – през пролетта забравяме, че не е препоръчително да се храним обилно с плодове и сурови зеленчуци, които съдържат киселини и фибри, дразнещи лигавицата на стомаха. Друга крайност е недохранването и използването на небалансирани диети;
Адаптация към сезона – промяната на биологичния часовник на организма предполага и хормонални промени. Те действат на вегетативната система, която влияе на стомашната секреция;
Промяна на атмосферното налягане – подлага организма на стрес и отговорът е повишена киселинност на стомашния сок.
„Пролетта е особен сезон за хора с хронични проблеми. Не правят изключение и органите на храносмилателната система. Тези, които страдат от гастрит, който е най-разпространен сред днешното поколение, усещат обостряне на болестта”, предупреждава гастроенторологът. Причините могат да бъдат:
Нерационално хранене - преяждане или временно гладуване;
Натоварвания на организма – във физически и психо-емоционален план;
Вредни навици – цигари, алкохол и други, които влияят негативно върху храносмилателните органи.
„Тъй като сезонните обостряния имат конкретни причини, не е трудно те да бъдат предотвратени. Един от основните провокатори е храната, която може да възобнови гастрита по всяко време. През пролетта е важно да се премахнат неоправданите диети и да се вкарат плавно в менюто първите полезни зеленчуци. Човек трябва да се отнася отговорно към живота си и да се откаже от вредните си навици, като същевременно се старае да избягва стресови ситуации“, подчертава д-р Томова.
„Не“ на режимите от Интернет
Пролетта, като правило, се счита за време на прочистване и регенерация на организма. „Мнозина се подлагат на режими за отслабване – взети от Интернет или от познати. Изборът на небалансирани диети и лишаването на организма от необходимите му основни хранителни вещества може да доведе до различни болестни състояния. Режимът трябва да се изготвя от специалист по индивидуален хранителен план, който е съобразен със здравословното състояние на индивида, дефицитите в организма му и калорийна необходимост“, категоричен е гастроентерологът от ВМА.
„Киселините“ не са безобидни
Колко време е допустимо да отдаваме оплаквания като киселини, тежест, подуване и „нередовен стомах“ на смяната на сезоните? И кога трябва обезателно да потърсим лекар? „Въпреки, че думата „киселини“ често се използва при различни оплаквания на храносмилателната система, от медицинска гледна точка, това е симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). При такова състояние има рефлукс на киселина от стомаха в хранопровода. „Киселините“ се усещат като парещи в гърдите или под шията. Други симптоми са повръщане, трудно преглъщане или хронична кашлица. ГЕРБ се появява, когато долният езофагеален сфинктер не работи нормално и позволява на киселината да се върне в долната част на хранопровода“, обяснява д-р Томова. „Това неприятно чувство се изпитва от много хора поне веднъж месечно. Причина може да бъде мазна или лютива храна, някои лекарствени средства, тютюнопушене, консумация на алкохол, промяна в положението на тялото и други. Ако тези симптоми зачестят, е задължителна консултация с лекар“, напомня специалистът от ВМА.
„Бабините рецепти“ – като содата с лимон, както и достъпните в аптеките препарати без рецепта – са чест избор на хората, чийто стомах страда през пролетта. Какви рискове крие самолечението? „Ефективността при използване на натриевия бикарбонат е 15 минути след приемането. През този период настъпва реакция, в резултат от която киселинно-алкалният баланс се хармонизира. Продължителната употребата на сода бикарбонат обаче има негативни последствия. Тя превръща киселинната среда в стомаха в алкална, с което се нарушава храносмилателният процес“, алармира д-р Томова.
Пробиотиците – с едно наум
„Известно е, че някои бактерии са полезни за човека, а други видове могат да доведат до сериозни странични ефекти. Нарушаването на естествения им баланс понякога води до храносмилателни проблеми и други усложнения“, не крие специалистът от ВМА. „Терапията с пробиотици може да осигури бактерии на организма – с цел възстановяване на баланса на микробиотата на червата“, допълва д-р Томова. Но веднага уточнява – въпреки че може да подобри работата на стомашно-чревния тракт, прекомерният прием нерядко води до странични ефекти като:
Отделяне на газове, подуване на корема или диария в резултат на промените в микробиотата на червата;
Кожни обриви или сърбеж;
Повишен риск от инфекция при лица със слаба имунна система;
Бактериален свръхрастеж на тънките черва (Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO).
Мнозина отлагат консултацията с гастроентеролог заради необоснован страх от съвременната ендоскопска диагностика на стомашно-чревния тракт. Защо са ключови тези тестове? „Изследването е метод за директен оглед на вътрешни органи, с диагностична цел. При него се използва ендоскоп, който представлява тънка и гъвкава тръба, в края на която е разположена камера. Новото поколение апарати са оборудвани с възможност за изобразяване с висока разрешаваща способност, при многократно увеличение на образа“, подробно разяснява какво представлява изследването специалистът от ВМА.
„В гастроентерологията ендоскопията е основен метод за откриване на структурни промени в стената на съответния орган от гастроинтестиналния тракт – язва, полипи, дивертикули, наличие на кървене и др. В основата на ендоскопския скрининг е откриването и отстраняването на доброкачествените новообразувания (полипи) и хистологично изследване на биопсирания материал за установяване на произхода“, допълва гастроентерологът. „Причината много от пациентите със стомашни проблеми да се самолекуват е насаденият страх от инвазивните методи за изследване в гастроентерологията. Ендоскопскопията е напълно безопасна, но предразсъдъците се премахват трудно“, признава д-р Даниела Томова.