Пролетта е време за леко и здравословно хранене, ето някои идеи за гозби

Автор: Plovdiv Now 4142
Пролетта е време за леко и здравословно хранене, ето някои идеи за гозби

Зелена салата със стъргани яйца

За да приготвите тази страхотна пролетна салата ще са ви нужни:

  • зелена салата;
  • кокоши яйца - 2 - 3 броя (сварени и настъргани);
  • кофичка мляко;
  • горчица и оцет - по около 30 грама;
  • магданоз;
  • репички;

Как да я приготвите?

Измийте и накъсайте зелената салата (маруля, айсберг и някаква друга салата). Нарежете магданоз и го добавете към нея.

Пригответе дресинг от горчицата, оцета, солта и зехтина и залейте салатката. Разбъркайте и разпределете в чинии. Поднесете като залеете с киселото мляко и поръсите обилно с настърганите яйца. За украса използвайте репички, които можете да нарежете в каквито форми ви харесва.

Микс пролетна салата

Това е една от най-вкусните пролетни рецепти за салати, които можете да си приготвите. Ако не обичате някой от компонентите, които салатата включва, просто изключете продукта и добавете друг по свое желание.

За да приготвите салатката ще са ви нужни:

  • по една връзка лапад, магданоз, киселец или друг зелен продукт;
  • пресен лук и пресен чесън по една връзка;
  • десетина маслини;
  • лимон - един брой;
  • моркови - 1 - 2;
  • краставица - една на брой;
  • бяло месо (сварено и накъсано);
  • зехтин и сол.

Приготвяне:

Почистете, нарежете и поставете зелениите в голяма салатна купа. Към тях прибавете нарязаната на дребно краставица, настърганите моркови и накъсаното бяло месо. Разбъркайте, овкусете със зехтина и солта и сервирайте с украса от няколко маслинки и клонче магданоз.

Каша от коприва

Копривата е една от най-полезните храни и в традиционната ни кухня можете да откриете много пролетни рецепти тъкмо с коприва. Ние се спряхме на копривена каша, тъй като тъкмо това ястие се е приготвяло от векове в страната ни.

Продукти:

  • връхчета от коприва - около 300 - 400 грама;
  • глава стар лук;
  • 2 - 3 скилидки чесън;
  • растителна мазнина;
  • сол;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • брашно - няколко лъжици.

Приготвяне:

Слагате един литър подсолена вода да заври. Копривата измивате добре и след като водата започне да ври, я прибавяте във водата. Оставяте те я за около 10 - 15 минутки във врящата вода, след което я вадите, измивате я със студена вода и я нарязвате на дребно. (Не изхвърляйте водата, в която е вряла).

В тиган запържете лука, чесъна и брашното. След като тези компоненти се позапържат, към тях добавете копривата, червения и черния пипер и изсипете бульона, в който е вряла копривата. Оставете ястието да се готви още около 30 минути.

Можете да сервирате кашата без да добавяте нищо, но може да я поднесете и с натрошено сирене, орехови ядки или сварени яйца.

Супа от киселец

Продукти:

  • киселец - около половин килограм;
  • моркови - 1 - 2 броя;
  • 4 яйца;
  • кисело мляко - 4 - 5 лъжици;
  • филийка бял хляб;
  • магданоз, керевиз, сол;
  • една - две лъжици брашно;
  • кубче бульон (зеленчуков).

Приготвяне:

Настържете морковите и заедно с керевиза и ги запържете леко. Прибавете към тях брашното и бъркайте непрекъснато, докато брашното добие златист цвят. Щом това стане, прибавете киселеца (нарязан на дребно), разбъркайте добре и оставете ястието на котлона за още няколко минутки.

Свалете от огъня ястието и го оставете да поизстине малко. Отстранете от филийката хляб корите, добавете я към ястието и пасирайте всичко.

Сложете около литър вода да заври и разтворете в нея бульона. Щом водата заври, прибавете пасираната смес и оставете супата поври още 10 - 20 минутки. Застройте супичката с млякото и поднесете с няколко резена варено яйце.

Крехко агнешко с ориз и спанак

Агнешкото е едно от най-предпочитаните меса, които се използват за приготвяне на ястия за Великден и Гергьовден. Затова и ние няма как да ги представим нашата най-любима пролетна рецепта с крехко агнешко.

Продуктите, които ще се ви необходими, за да изпълните тази невероятно вкусна рецепта са:

  • агнешко - около половин килограм;
  • пресен, зелен лук - няколко стръка;
  • глава стар лук;
  • спанак - около 400 грама са достатъчни;
  • една чаша бял ориз;
  • бяло вино - около 50 - 100 мл.;
  • сол, черен пипер, няколко зърна бахар, няколко листа дафинов лист.

Приготвяне:

Нарежете месото на удобни за консумация парчета и го сложете в тенджера с вода, за да се свари. Към водата (за аромат) се добавете бахар и дафинов лист. След като агнешкото се свари, го отстранете от водата и го оставете в една чиния настрани. (Не изхвърляйте водата, в която се е варило месото).

В тиган запържете нарязаната глава лук, добавете ориза, виното и малко от бульона (около 2 чаши са достатъчни). Оставете ястието на огъня и през това време почистете и нарежете спанака и пресния лук.

След като ориза е почти готов, свалете ястието от котлона и го прехвърлете в тава. Добавете спанака, лука, месото, солта, черния пипер, дафиновия лист и мъничко от останалия бульон, в който е вряло месото. Ястието се пече във фурната до пълна готовност.

Пролетна гозба

Необходими продукти:

  • картофи - около килограм;
  • спанак или коприва - около половин килограм;
  • олио - 100 мл.;
  • яйца - 2 - 3 броя;
  • прясно мляко - 150 мл.;
  • черен пипер, магданоз, сол.

Приготвяне:

Сварете и настържете картофите. Поръсете ги с черен пипер. В намазана с олио тава започнете да редите ред картофи, ред спанак. След като наредите продуктите, овкусете ястието, залейте го със смес от яйца, прясно мляко и магданоз и печете се до готовност.

Дроб сарма

Великденската трапеза няма да е пълна, ако на нея няма дроб сарма. Това ястие е едно от най-обичаните ястия и ние с радост ще ви представим тази пролетна рецепта.

За да приготвите класическа дроб сарма ще са ви необходими:

  • агнешки дреболии (комплект);
  • ориз (една чаша е достатъчна);
  • една връзка пресен лук;
  • магданоз, сол, черен пипер и джоджен;
  • 3 яйца и бурканче кисело мляко за заливката.

Приготвяне:

Сложете в тенджера с вода комплекта дреболии да се свари. По време на варенето отстранявайте с лъжица пяната, която се образува на повърхността на водата.

Докато дреболийките се варят, в тиган за няколко минути запържете пресния лук, добавете ориза и бъркайте, докато ориза стане стъклен.

Щом дреболиите се сварят ги нарежете на ситно, добавете ги към ориза и лука и долейте ястието с около 2 чаши от месния бульон. Овкусете и оставете да поври, докато водата се поеме от ориза напълно.

Прехвърлете дроб сармата в тава, залейте я със заливка от мляко и яйца и пъхнете във фурната. Пече се до готовност.

Баница със спанак

Продукти:

  • пакет кори за баница;
  • спанак - около половин килограм;
  • сирене (най-добре е козе, но става и с краве);
  • яйца - 3 броя;
  • едно пакетче масло.

Приготвяне:

Първо се приготвя плънката. Спанакът се измива, нарязва и задушава. Яйцата се разбиват, сиренето се натрошава. В купа се смесват всички продукти и накрая се добавя и млякото.

В тава се редят ред кори, ред плънка, докато свършат. В тиган се разтопява маслото, баницата се нарязва и се полива с маслото. Пече се до готовност.

Въздушен пролетен десерт

Ако ви се хапва нещо сладичко, шоколадовият мус, който ще ви представим ще се впише идеално сред любимите ви пролетни рецепти.

Продуктите, които ще са ви необходими за това шоколадово съвършенство са:

  • един черен шоколад;
  • яйца - 2 броя;
  • по две супени лъжици захар и зехтин;
  • ванилия и лъжичка ром или коняк.

Приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с малко захар на сняг.  Шоколада разтопете на водна баня, оставете го да се охлади леко, след което добавете жълтъците, рома/коняка, ванилията и зехтина.

Към сместа от шоколад и жълтъци прибавете разбития на сняг белтък и разбъркайте много внимателно. Разпределете десерта в чаши и ги оставете в хладилника да стегне.

Великденски кифлички

Продукти:

  • кубче мая;
  • около килограм брашно;
  • олио - около 100 мл.;
  • захар - около 100 мл.;
  • щипка сол;
  • мармалад/ локум, сладко, шоколад (по избор).

Приготвяне:

Разтворете маята във вода и я оставете малко да поседи. След като шупне я изсипете в дълбока купа, добавете, олиото, захарта, солта, брашното и замесете тесто.

След като го замесите го покрийте и оставете да втаса за около час, след което го измесете отново и го оставете отново да втасва.

Когато е напълно готово, разделете тестото на топчета, а всяко топче разточете на лист. Листа нарежете на триъгълници. В края на всеки триъгълник поставете от пълнежа, който сте си избрали, след което завийте като кифла.

Наредете готовите кифли в тава, намажете ги с жълтък, поръсете със захар и се печете във фурната докато добият хубава златист цвят.

Източник: pochehli.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина