Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Марица

Автор: Plovdiv Now 6370
Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Марица

Районна прокуратура – Пазарджик наблюдава досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди на околната среда – престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс. Разследването по случая се извършва от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пазарджик.  

На 25 януари сутринта, е подаден сигнал  за открито голямо количество мъртва риба по поречието на река Марица, в района на село  Огняново,Пазарджик. Незабавно са предприети действия за изясняване на случая. До момента са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на Пазарджик, на които са присъствали Васил Малинов, окръжени прокурор на Пазарджик, екипи на ОД на МВР, екоинспектори от РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция „Източно беломорски район”.  

По досъдебното производство са извършват процесуално – следствени действия - взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Правоохранителните органи предупреждават жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

ВиК – Пловдив ограничи водовземането от две помпени станции заради възможното отравяне на река Марица, заяви шефът на водното дружество Спартак Николов. Той каза още, че няма пряка опасност за качеството на питейната вода, но са взети превантивни мерки.

 „Заради възможното замърсяване ограничихме водовзенаето от Сифон Ц в Помпена станция – Юг, както и от Помпена станция – Север.  Имаме достатъчно капацитет от водните кладенци. Усилили сме водоподаването от водния хоризонт Изток 1 и Изток 2, където вода се добива от дълбочина между 50 и 70 метра. Самата водонапорна кула, от която започва просмукването на вода, е 20 метра. Убедени сме, че няма как дори и да има замърсяване, това да се отрази върху питейната вода заради дълбочината на добиването й”, обясни Спартак Николов. Той допълни, че ще се взимат постоянно проби на водата, която ще се изследва в сертифицираната лаборатория на ВиК,  съвместно с РЗИ.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина