Професор: След белия дроб коронавирусът засяга най-често сърцето

Автор: Plovdiv Now 5358
Професор: След белия дроб коронавирусът засяга най-често сърцето

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев коментира пред Нова телевизия постковид синдрома. 

"Мисля, че си отива тази вълна. Отстъпва вируса в тази пета вълна. Бяха засегнати медиците в тази вълна. Трябваше да се вземат по две - три смени и да се почива по-малко, но това не е нещо, което не е обичайно. В нашата болница вече има седем свободни легла в ковид сектора, което не се беше случвало от доста дълго време. 

Сериозно е засягането на сърцето. Все още обаче не можем да говорим напълно кои пациенти засяга, защото продължават изследванията на учените. Органът, който се засяга след белия дроб е сърцето. Това са първоначални данни, но нека да не забравяме, че грипът също засяга сърцето. Имат постковид синдром. Това са фактите, но медицината ще ги лекува. Едното е ритъмни, миокардите, по-рядко са клапните засягания.

Много индивидуално е, не може да се каже кои ще бъдат засегнати. Имаме случаи с тежко прекарани, които нямат нищо, а и такива, които са го изкарали леко, но след година се появява проблемът със сърцето. Хора над 60 години, които имат и други заболявания може да има. Никой не е изключен от постковид синдрома. Доказано е, че ваксината действа положително и повишава имунитета. Хубаво е да се направи контролен преглед един месец след преболедуването. Въпросът е да се лекуват симптомите", заяви проф. Начев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина