Проф. Пимпирев: Природонаучният музей в Пловдив няма аналог в света

Автор: Мария Луцова 2280
Проф. Пимпирев: Природонаучният музей в Пловдив няма аналог в света

"Пловдивският природонаучен музей е пионер в това, което прави. Този проект за ледения аквариум е изключително важен, защото е пилотен. Такова нещо никога не се е случвало в света", каза проф. Христо Пимпирев по време на официалното посещение заедно с екипа си под тепетата.

Рибата "Нототения" пътува към България цели два месеца при специални условия. После с хладилен бус при 2 градуса температура бе транспортирана от Варна до Пловдив. В продължение на две седмици морският обитател се адаптираше, прояде и вече се чувства добре, за да могат да я видят посетителите, разказаха от екипа на музея.

"Подобни проекти са начинът, по който да събудим интереса на младите хора да се занимават с наука", коментира проф. Пимпирев.

Всички гости - представители на музеи от цялата страна, кметът Костадин Димитров, заместник-министърът на културата Амелия Гешева и Алберто Басет (Salento university, Lifewatch ERIC), изгледаха интересно 7-минутно видео, заснето на българската полярна база на остров Ливингстън. От него зрителите разбраха как са уловени рибите със специални мрежи, какви изследвания правят в лабораториите си там учените.

"Нототенията може да живее до 35 години, екземплярът в Пловдивския музей е на 2. Размножава се във водите около Ливингстън", разказа ихтиологът на експедицията доц. Тихомир Стефанов. Той разказа и за ледената риба, каквато екипът на Природонаучния музей иска да транспортира при следващото пътуване на учените на борда на кораба "Св. св. Кирил и Методий". За целта към експедицията ще се присъединят уредниците на музея Кристиян Владов и Стефан Кюркчиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина