Проекти за 30 милиона лева са подготвили кметовете на шестте пловдивски района

Автор: Plovdiv Now 4243
Проекти за 30 милиона лева са подготвили кметовете на шестте пловдивски района

Строителна програма за 30 милиона лева са подготвили кметовете на шестте пловдивски района. Те са депозирали проектите си в голямата община и чакат да получат финансиране. Какви пари ще им отпуснат, ще стане ясно при гласуването на бюджета. Проекторамката му е 303 млн. лева, но шефката на финансите Виктория Чавдарова поясни, че предстои да се прибави преходният остатък. Годината е предизборна и всеки от районните управници се надява да получи повече.

"Въпросът е исканията ни да са реалистични. Мога да напиша обекти за 10 млн. лева, но дали възможностите позволяват това", разсъждава кметът на "Източен" Николай Чунчуков. Неговата програма е по-скромна. "Довършваме новата пристройка към детска ясла "Веселушка", която ще осигури допълнителни места за две групи. Обектът е за 480 000 лв. и има финансиране", добави той. За 50 000 лв. ще оборудват зелена стая в ОУ "Петко Р. Славейков". Ремонт на вътрешноквартални улици, реновиране на 5 детски площадки и изграждане на връзка между ул. "Уидроу Уилсън", "Бъндерица" и бул. "Марица-юг" са другите по-големи обекти.

Кметът на район "Северен" Ральо Ралев е подготвил програма за близо 7 млн. лева. Отсега е наясно, че няма да му дадат толкова пари. 3,5 млн. лева е поискал за реконструкция на бул. "Дунав" в отсечката от колелото с "Брезовско шосе" до новия бул. "Северен". Премахване на паважа, нови тротоари, велоалеи и осветление включва основният ремонт. Други 3 млн. лева е записал Ралев за строеж на нова детска градина "Пролет", тъй като съществуващата е в лошо състояние и трябва да се събори. Три нови детски площадки за 150 000 лева включва още програмата му.

Мащабни инвестиции се предвиждат и в район "Западен". Кметът Димитър Колев се надява скоро да бъде даден старт на първия общински многоетажен паркинг. Той е на стойност 3,5 млн. лева и ще осигури места за 150 автомобила. Отделно кметството е пуснало поръчки за 2 млн. лева, с които ще се ремонтират улици през 2019.

Хълмовете Бунарджика и Сахат тепе преобразени

Два от знаковите пловдивски хълма стават неузнаваеми т.г. Благоустройството на най-посещаваното тепе - Бунарджика, започна още през есента на 2018 г., пише 24 часа. Инвестицията е 2 млн. лева. Първият етап се изпълнява с облицоване и укрепване на акведуктите, ремонтна бетонните пързалки и езерата, ново осветление. И другият хълм, известен като Сахат тепе, ще претърпи промяна. 

Видеонаблюдение, ремонт на настилки, поставяне на парапети за по-голяма безопасност е записал кметът на район "Централен" Георги Стаменов. По думите му хълмът трябва да стане любимо място за посещение.

С много амбициозна програма е и кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Той ще благоустроява микрорайон А-7. Набляга на паркинги и настилки пред най-големия блок 96, чиито входове стигат да буквата "З". Нови подходи, тротоари и паркоместа ще се прави и пред блок 84, където е живял Христо Стоичков. Детска площадка в началото на парк "Лаута" също ще се гради. Сред приоритетите е и нова ограда на Ботаническата градина.

Над 4 млн. лева е програмата в район "Южен". Тя влючва преасфалтиране на части от бул. "Никола Вапцаров", реконструкция на ул. "Даме Груев" и пет паркинга за 900 000 лева, обясни кметът Борислав Инчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина