Природонаучният музей с безплатна лекция как да помагаме на ранените диви птици и животни в беда

Автор: Plovdiv Now 6219
Природонаучният музей с безплатна лекция как да помагаме на ранените диви птици и животни в беда

Руско Петров - ветеринарен лекар и оперативен управител на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, ще гостува с безплатна лекция  „Ранените диви птици на България“ в Планетариума на Природонаучния музей в Пловдив.

Руско няма да дойде сам, а с част от своя екип доброволци, също с обикновения мишелов Мишо, горската улулица Чара, керкенезът Владко и кукумявката Блага.
Ще научим повече за това как спасителният център и неговият екип помагат на ранените диви птици, колко и какви точно пациенти постъпват, какво можем да направим ние, ако открием животно в беда и още много интересни неща.
Срещата е на 30.01.2020 от 18:30 в Регионалния природонаучен музей - Пловдив.

Припомняме, че и вчера, в „разгара“ на зимата, в Спасителния център на Зелени Балкани бе приет бедстващ бял щъркел.
Птицата бе спасена и докарана при тях от района на Свиленград, благодарение на съдействието на общината. При прегледа ветеринарните лекари на Центъра установиха, че щъркелът е слаб и с проблем в едното крило.

С годините все повече ставаме свидетели на бели щъркели през зимата в България. На някои места, като язовирите край ТЕЦовете, например, те са съвсем обичайна гледка. Единични бройки тази година се наблюдават и край Белозем – българското европейско село на белия щъркел.

Никой не се ангажира със заключение защо числеността на белите щъркели в България през зимата се увеличава, но е факт, че те правят миграция заради храната. При топли зими и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на стария континент, в очакване на пролетта.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина