Приключи първи етап от почистване на северния бряг на река Марица

Автор: Соня Желязкова 3401
Приключи първи етап от почистване на северния бряг на река Марица

Приключи първи етап от почистване на северния бряг на река Марица в Пловдив. Дейностите обхващаха участъка, заключен между Железопътния мост и бул. „Васил Априлов“. Тежката техника е изкарана от коритото, а работниците ще се върнат отново на терен след празничните дни. Тогава на място ще присъстват и членове на Междуведомствената комисия, които да упражняват контрол върху процеса, пише trafficnews.bg.

Сега въпросната локация е тотално преобразена – и изглежда така, както трябваше да изглежда още преди години. Марица не бе почиствана и стопанисвана правилно от над десетилетие и заприлича на река в тропиците, докато периодичните резитби в коритото ѝ бяха по-скоро козметична дейност.

Към днешна дата тревните площи са заравнени, а самораслата и нездрава крайречна растителност – изсечена. След консултации с еколози на Община Пловдив и „Зелени Балкани“ бе решено част от дърветата да бъдат съхранени. Оставени са онези, които правят „склоп“ на водното течение и играят роля за укрепването на бреговете.

Премахнатите дървета са нарязани, сортирани и откарани в склада на ОП „Градини и паркове“ в Пловдив. Листната маса и тънката дървесина пък са транспортирани до компостираща инсталация за оползотворяване.

Скоро това ще се случи ѝ в отсрещната страната на реката, откъм бул. „Марица-Юг“. Предстои работния екип на фирмата БКС „Озеленяване“, отговорна за почистването, да се изтегли към южния бряг, където ще се изпълни следващия етап от дейностите по почистване. Специфичното е, че ивицата там е по-тясна, но обрасла в буйна саморасла растителност. Това ще наложи различен режим на работа. От софийското дружество имат задачата да се съобразят и с особеностите на размножителния период при птици и водни видове.

Припомняме, че БКС „Озеленяване“, която след дългогодишна съдебна сага успя да спечели обществената поръчка за 1,5 млн.лв., разполага с 90 дни срок. През този период ще трябва да обработи е близо 6 км – от жп моста до 300 м под подприщителното съоръжение за завиряване на реката. Първо ще се прочисти растителността извън водното легло на реката, а в началото на юни работници и техника ще се прехвърлят към островите на Марица.

ПРЕДИ ПОЧИСТВАНЕТО:

 

СЛЕД ПОЧИСТВАНЕТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина