Президентът Румен Радев избра Димитър Главчев за служебен премиер

Автор: Plovdiv Now 2299
Президентът Румен Радев избра Димитър Главчев за служебен премиер

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател утре в президентството, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Истински се надявам президентът да не посочи Димитър Главчев, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък.

Припомняме, че през 2017 година Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание.

Причината беше решението му да отстрани лидера на БСП от две заседания на парламента, след което лявата опозиция отказа да участва в пленарните заседания.

"Ние от ГЕРБ демонстрираме различен аршин - когато има проблем реагираме веднага, за разлика от други", каза Главчев тогава. Обясни, че оставката му е морален акт и няма да оценява какво е направил, защото смята, че е спазил правилника. "Правя го, за да се възстанови нормалната обстановка в залата и да не се хвърля сянка върху председателството, за което се полагат много усилия", допълни Главчев.

Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV и XLVI народни събрания. Заместник-председател на XLIII народно събрание. От 19 април до 17 ноември 2017 г. е председател на XLIV народно събрание. На 28 юли 2023 г. е избран от XLIX народно събрание за председател на Сметна палата на Република България, с мандат 7 години.

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът осъществява страничен и професионален „прочит" на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност.

Той е роден в София и е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.

Главчев е и дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина