Президентът Радев: Влизаме в нов етап от историята на Европа.

Автор: Plovdiv Now 4086
Президентът Радев: Влизаме в нов етап от историята на Европа.

По повод 75 години от края на Втората световна война държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на Незнайния войн в София.

Те ще присъстват и на тържествена церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа пред сградата на президентската институция. На събитието са поканени председателят на парламента, министър-председателят и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Президентът заяви, че влизаме в нов етап от историята на Европа. "Поклон пред паметта на всички загинали в името на Европа", каза той в ефира на БТВ.

В криза, в каквато сме в момента, а тя е многопластова, има много компоненти - основните са здравният, социалният, икономическият, има вероятност всички тези фактори да преминат и към политическа криза, коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да можем да излезем по-силни, по-сплотени, по-отговорни за нашето бъдеще и за нашите граждани, каза държавният глава, попитан кой е общият интерес пред страната ни.

Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ новото начало на мира и съзиданието.

Съдбите на милиони хора, въвлечени в ужаса на Втората световна война, бяха прекършени. Нека почетем жертвите и скръбта на семействата им. Сред тях има и хиляди наши сънародници. Уважението е най-малкото, което дължим на българските ветерани от войната.

Победата над нацизма ознаменува края на Втората световна война в Европа и направи възможен пътя към обединение и просперитет, който Старият континент избра. Пепелищата на войната не оставиха този път място за съмнение, че само трайният мир носи развитие и прогрес за европейските народи.

Ето и какво написа държавният глава в профила си във фейсбук.

Днес Европа и светът отново са изправени пред предизвикателства. Необходими са общи усилия за промяна на Европейския съюз, който се очаква да бъде по-близък до проблемите на хората, по-солидарен в случаи на криза и да отстоява достиженията на Обединена Европа на глобалната политическа карта. Отбелязвайки тези две знаменателни дати, нека не забравяме и че мирът и стабилността не са даденост, нито върховенството на закона и демократичните свободи. А отговорността за тяхното отстояване е ежедневен ангажимент не само на политиците, а и на европейските граждани.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина