Президентът: Поздравление на целия състав на авиобаза Граф Игнатиево

Автор: Plovdiv Now 9025
Президентът: Поздравление на целия състав на авиобаза Граф Игнатиево

Не коментирам решенията на Концесионния съд. Там са компетентни хора и те решават. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на посещението си в авиобаза „Граф Игнатиево“. Повод за изказването му бе новината от днес, че Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Решението е гласувано с девет гласа "за". Трима съдии са били на особено мнение, това са Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Радев посочи, че оценява високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. "Уважавам мерките на борбата срещу престъпността, но те не могат да бъдат репресивни. Те трябва да бъдат насочени към изпълнителната власт - там, където има течове и обществени поръчки. Изпълнителната власт е хранителна среда за корупцията", посочи той.

Румен Радев съобщи още, че е разговарял с президента на Гърция двете държави съвместно да охраняват въздушното пространство на Северна Македония.

Уважавам мерките на борбата срещу престъпността, но те не могат да бъдат репресивни.

По време на посещението си в авиобазата, президентът отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци. Командирът на 3-та авиобаза бригаден генерал Димитър Петров информира върховния главнокомандващ за общата подготовка на военното формирование, възможностите за изпълнение на задачи, състоянието на авиационната техника и на инфраструктурата.

„Поздравление на целия състав на авиобаза Граф Игнатиево”, похвали ги президентът. Той посочи, че проблемите са сериозни. Въпреки че има политическа воля и се инвестират сериозни средства за поддръжката на сега съществуващата техника, тя не е на необходимото ниво. Това рефлектира в безопасността на полетите. И е необходимо да се създадат необходимите условия за нормална летателна дейност.

Румен Радев коментира и проблемът в разпространението на коронавируса у нас, като отбеляза, че за справянето с него институциите и обществото трябва да се обединят. "Има създадена организация за наблюдение и за реакция на Националния оперативен щаб. Работи в постоянен режим, приемат се действия от правителството. И най-голямата опасност в тази ситуация според мен е да се поддадем на паниката и на страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите, в техните препоръки, да следваме техните указания, самодисциплината. Самоконтролът, самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с този проблем. Но голямата заплаха също така е да не допуснем парализа на икономиката. И аз разчитам, че всички ръководства на фирми, на предприятия повишават своите хигиенни изисквания, така че да се снижи риска и да не допуснем прекъсване на производствения процес. Редно е и правителството да обмисли мерки и подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия - транспорта, туризма, културата, спорта. И да мислим за възможно по-бързото излизане и превеждане на държавата в едно нормално състояние", допълни Радев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина