Превръщат хотели в болници за лечение на боледуващи с Covid-19

Автор: Plovdiv Now 4207
Превръщат хотели в болници за лечение на боледуващи с Covid-19

Трябва да има балансиран подход и плаващи мерки, за да може да се запази здравето и икономиката у нас. Това категорично заяви вицепремиерът Марияна Николова, като подчерта, че трябва да се спазват мерките и това е ключовото решение на епидемията.

„Броят на заразените не е изненада, хората трябва да знаят, че тези мерки са направени за тях, за да не се достигне до Lockdown.  Трябва да има плаващи мерки според статистиката и новите случаи. Струпването на хора е това, което генерира заболяването и това трябва да се промени.
Диалогът е най-правилният път, трябва да поставим като приоритет живота и здравето на хората“, заяви Николова.

Проведени са срещи с хотелиерите за ползването на хотели като болници. Според вицепремиерът това е по-разумният вариант от изграждането на полеви болници. Говорим за лица, които имат нужда от медицинска грижа и лечение. Идеята е хората да бъдат спокойни и да знаят, че правителството няма да ги остави без лекарска грижа. Бранша има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели. В София трябва да има минимум два такива“, заяви Николова.

Все още не е ясно как точно ще се ползват хотелите – дали целите сгради или само отделни етажи. Заплащането ще бъде на принципа на договаряне между Министерството на здравеопазването и отделния хотелиер. Николова даде пример със Смолян, където може да се ползват хотел в Пампорово.

Относно зимния туристически сезон, вицепремиерът изрази положителна прогноза.

„Разчитаме на Балканските страни, но основно тази година ние ще залагаме на български туристи. Трябва да сме обнадеждени, че ако мерките се спазват стриктно, то ще има туризъм, каза тя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина