Преглеждат безплатно зрението на пловдивските деца, кампания “Весели очички“ започна СНИМКИ

Автор: Валерия Василева 4218
Преглеждат безплатно зрението на пловдивските деца, кампания “Весели очички“ започна СНИМКИ

Кампанията „Весели очички“ за настоящата учебна година в Пловдив започна. Домакин на събитието беше екипът на Детска градина „Радост“ в квартал „Съдийски“, район „Централен“.  

Прегледите  се извършват безконтактно със специализиран за деца портативен авторефрактометър, който е на стойност 18 хил. лв. и е дарение от пловдивски организации. „Благодарение на този уред, единствен за града ни, родителите могат да получат информация за евентуални проблеми със зрението на детето им на най-ранен етап. Децата не споделят ако имат затруднено виждане, ние и детските заведения имаме ангажимент да наблюдаваме и предприемаме нужните мерки,“ коментираха представители на дарителите.

Десислава Данчева от Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив направи преглед на първите деца, които са на 5 годишна възраст. „Прегледи с този апарат могат да се провеждат на деца от 5 месеца до 25 години. Подготвителните групи са най-подходящи като възраст за улавяне на отклонения на зрението,“ казва г-жа Данчева.

Камерата наподобява фотоапарат, с който за кратко се привлича вниманието на детето, като изследването се случва автоматично и на момента, а резултатите се известяват индивидуално на родителите. Прегледите се случват само при писмено заявено желание и съгласие от страна на родителите на детето и ще бъдат проведени във всички детски градини в град Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина