Представят две нови книги за невероятните околосветски приключения на д-р Петър Берон

Автор: Plovdiv Now 3986
Представят две нови книги за невероятните околосветски приключения на д-р Петър Берон

Поредното интересно представяне в Планетариума на Регионалния природонаучен музей – Пловдив е на 21.12.2018 (петък) от 18:00 часа и е със свободен достъп. Известният изследовател ст.н.с. д-р Петър Берон ще запознае публиката с първите две книги от най-новата си поредица „С Петър Берон по света“ - "Пет месеца в Нова Гвинея" и "Сану, Батуре!".  

Началото на поредицата „С Петър Берон по света“ вече е факт. Неуморимият пътешественик Петър Берон, никога не е страдал от липса на работа – научна, изследователска, откривателска. В над 90-те страни, в които е бил, изследователският му интерес винаги е бил много по-силен от туристическия, а научната му работа винаги е била приоритет. Приключенията от пътуванията му често са разказвани сред приятели и в тесен семеен кръг, но все не му оставало време да събере записките си и да ги оформи в книги. Когато най-после започнал проекта се оказва, че поредицата ще съдържа 15-20 книги, да не говорим, че и списъкът му с предстоящи пътувания не е никак малък, т.е. ще има още материал за още томове.Най-после читателите ще имат невероятния шанс да се докоснат до половината свят през неговите очи. А той е и умел разказвач. Пътувайте по света с новата ни поредица, струва си, разказват в аванс организаторите от музея.  

"Пет месеца в Нова Гвинея"

В книгата се описват приключенията на най-многобройната и най-продължителната пещерна експедиция на Великобритания. Двайсетина британци и един българин живяха пет месеца в сърцето на една от най-неизследваните територии на Земята – централна Нова Гвинея. Бяха открити над  200 нови пещери, много нови видове пещерни животни, случиха се срещи с местните хора, които са много различни от европейците, но понякога ги надминават по почтеност и лоялност. Авторът е продължил тези изследвания сам по високите планини на Нова Гвинея и при драматични посещения на други острови – Нова Британия и Нова Ирландия. След първото издание на книгата Петър Берон участва в много други експедиции, но новогвинейската си остава най-вълнуващата и незабравима.  

"Сану, Батуре!" 

От 1976 до 1979 г. авторът работи в Нигерия като управител на резервати и в изграждането на музей и зоологическа градина в град Джос.В книгата са описани вълнуващи срещи с африканските хора и животни, болести и опасности, с местни обичаи и традиции. Описани са и други страни, посетени междувременно от автора и семейството му – вълнуващо  десетдневно плаване по река Конго, описания на Камерун, Того, Бенин.Като зоолог, авторът е донесъл в Националния природонаучен музей в София значителна колекция, включително и нови за науката видове животни.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина