Повишават ваучерите за храна от 2021, предлагат да се ползват и за туризъм

Автор: Plovdiv Now 14184
Повишават ваучерите за храна от 2021, предлагат да се ползват и за туризъм

Ваучерите за храна, които работодателят може да дава на служителите, ще се повишат догодина от 60 на 100 лв. Това обяви за TravelNews председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Решението е взето на тристранката, която се оглавява от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Предстои да бъде прието от правителството и гласувано в Народното събрание в бюджета на страната за 2021 г. Също така се очаква да бъде гласувано ваучерите да важат за ресторантите и за туризъм с цел подпомагането на двата сектора, каза Васил Велев. Идеята е с тях да може да се плаща за почивки при туроператор и в хотелите. Купоните се признават за разход на фирмите по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и данък общ доход.

Квотата за ваучери за тази година е 350 млн. лв., но важат само за храна. За 2021 г. трябва да бъде увеличена на 500 млн. лв. с приемането на бюджета на страната и с новите допълнения. “Идеята е да подпомогнем и туризма и заведенията, които са едни от най-пострадалите в COVID кризата”, каза Васил Велев.

Предложението за ваучерите за туризъм дойде първоначално от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. “Ние настояваме за 60 лева месечно за превенция и профилактика. Практики, които вече са факт в редица европейски страни”, коментира председателят на организацията Сийка Кацарова. Със сигурност разходите за здравеопазване ще бъдат намалени ако превенцията и профилактиката се постави във фокуса на здравните политики, подчерта тя. От организацията са изпратили писма до вицепремиера Марияна Николова, до министъра на финансите Кирил Ананиев и до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Около 450 000 потребители месечно използват ваучери в над 10 000 обекта в цялата страна, сочат данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, цитирани по време на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Подобна схема би подпомогнала възстановяването и на туристическия бранш. Ваучерите дават възможност за подпомагане и на туристите, и на бизнеса, затова Министерството на туризма напълно подкрепя идеята за въвеждането й, коментира Николова.

Източник: TravelNews.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина