Популярна евтина подправка повишава защитата на организма срещу рак

Автор: Plovdiv Now 2318
Популярна евтина подправка повишава защитата на организма срещу рак

Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на рака, някои решения в начина на живот могат да увеличат защитните сили на организма срещу развитието на тумори. Една от тях е включването на евтина популярна подправка в диетата, съобщават експерти от Cancer Research UK (Великобритания).

„Някои храни, както показват изследванията, са особено полезни за превенция на рака. Хрянът, пикантен зеленчук, който е в основата на много популярни подправки, несъмнено е сред тях. Отличава се с наличието на растителни съединения, които повишават защитата на организма срещу злокачествени клетъчни изменения“, казват специалистите.

Онколозите се позовават на данните, че веществата на пикантния продукт - глюкозинолати и изотиоцианати - имат свойството да стимулират процеса на апоптоза (смърт) на раковите клетки, като потискат растежа им. Хрянът също така съдържа синигрин, който действа като антиоксидант в тялото, предотвратявайки увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, което в много случаи е причината за възпаление на тумора.

„Изследванията в епруветка показват, че съединенията на хряна могат да предотвратят растежа на злокачествени клетки в дебелото черво, белите дробове и стомаха. Ензимът пероксидаза, който се съдържа в него, действа като мощно противораково съединение върху раковите клетки на панкреаса“, твърдят представители на Cancer Research UK.

Като цяло, казват те, комбинацията от здравословно хранене и физическа активност е свързана с по-нисък общ риск от рак, както и с по-нисък риск от рак на гърдата, простатата, дебелото черво и ректума. Принципите на такова хранене включват:

- висока консумация на растителни храни и пълнозърнести храни,

- ниска консумация на сладки напитки,

- умерено количество червено месо,

- контрол на обема на алкохолните напитки,

- нисък прием на сол,

- минимална консумация на консерви, индустриално преработени продукти, особено месо и брашно.

Превод: GlasNews.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина