Популярен басейн в Пловдив влезе в “черния“ списък на НАП заради разлика в касовата наличност

Автор: Plovdiv Now 8503
Популярен басейн в Пловдив влезе в “черния“ списък на НАП заради разлика в касовата наличност

Четири месеца след ударната акция на НАП – Пловдив по атрактивните плажове в града под тепетата,  комплекс бе санкциониран с акт. Бар Колибри, който бе един от ударените обекти, се сдоби с глоба в размер на 500 лева.

Още в разгара на лятото,припомняме, че името на басейна се появи в „черните” списъци след проверка. Комплексът, имитиращ брега на гръцки курорт, е бил атакуван от служителите на приходната агенция. Направена е била проверка, при която са открити нередности, свързани със Закона за ДДС. Тогава управата на комплекса отказа да коментира какви нарушения са били констатирани от агентите на приходната агенция.

Оказа се, че причината за санкцията е разлика в касовата наличност.

По време на проверката, служители на НАП направили контролна покупка. Даден е бил касов бон заедно с напитките. Последвала легитимация, управителят бил повикан и били изискани всички документи. Направена била стоп каса, изваден бил отчет, а наличните финансови средства преброени.

Установени били 696 лева по касов апарат, но физически е имало само 333,30 лева.  При тяхната съпоставка се установява разлика в размер на 362,70 лева. Управителят признал, че паричната сума, равна на разликата била взета от него, но без да въведе задължителната функция „служебно изведени суми“.  Въпреки дребната грешка на мениджъра, спрямо фирмата стопанисваща комплекс Колибри е бил съставен акт. След месец било изготвено и наказателното постановление. В него било записано, че дружеството трябва да заплати административна санкция 600 лева.

Управата на басейна веднага подали възражение до Районен съд. В жалбата си те са описали случая като маловажен, а санкцията като неправилна и незаконосъобразна.

Преди дни магистратите излязоха с решение по депозираната от бар Колибри молба за отмяна на акта. Според тях действително е нарушена наредбата в данъчния закон. Подобен тип операции са задължителни и именно поради това са предвидени в закона.

Съдът обаче измени санкцията за комплекса. Според нормативната уредба, за подобни нарушения се предвижда глоба от 500 до  2 000 лева. В случая обаче, това е първо нарушение на фирмата. На второ място, сумата не е била в изключително големи размери, а действията на управителят не са били с користна цел. Именно поради тази причина санкцията била намалена на 500 лева.

По време на ударната проверка по басейните в Пловдив и региона, освен комплекс Колибри, още два обекта влязоха в полезрението на НАП. В „черните” списъци се появиха имената на басейн „Свети Георги” в Белащица и „Нептун” в пловдивския квартал Кючук Париж.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина