Полицията разби канал за антики: Иззеха над 800 старинни монети от Пловдив, Асеновград и Стамболийски

Автор: Plovdiv Now 15462
Полицията разби канал за антики: Иззеха над 800 старинни монети от Пловдив, Асеновград и Стамболийски

Над 800 старинни монети са открити при пресичане на канал за търговия с културни ценности, организиран от група в Пловдив и София. Антиките са били предназначени за износ от България. Ударът от страна на МВР-Пловдив е извършен по време на сделка между търговец и купувач. Двамата мъже на 44 и 49 години, от които единият пловдивчанин, а другият софиянец, са задържани за 72-часа и са им повдигнати по две обвинения - за държане на културни движими ценности, като съответно на единия за тяхното разпространение, а на другия - за придобиване. 

Тази информация беше изнесена на брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР - Пловдив днес. 

Реализацията на полицията е била по оперативно дело за изнасяне на антики от България. Днес част от иззетите археологически находки бяха показани в залата на прокуратурата пред журналисти. Все още тече експертиза, но по първоначални данни на вещо лице от Историческия музей в Пловдив, сред намерените до момента 820 монети почти всички са автентични, а много малка част реплики, обясни окръжният прокурор Румен Попов. Има монети от всички епохи - някои датират от Античността, други от Средновековието. Те се различават и по материал - някои са от бронз, други от злато, трети от сребро. Намерени са и други антични предмети. 

"Някои от тях са с изключителна историческа стойност, а част от останалите предмети тепърва ще бъдат оценявани. Касае се за изключително сериозен успех на пловдивската полиция. До момента от адреси в София, Пловдив, Стамболийски и Асеновград и още един областен град, който на този момент не искам да назовавам, са иззети 877 археологически обекти, но тепърва предстоят още претърсвания и се очаква броят им да надхвърли 1000", обясни държавният обвинител. 

Стана ясно, че двама мъже са търгували с антични ценности, като основната идея е била да ги изнасят в чужбина. Те са се срещали с трето лице, което е сключвало сделките извън България, т.е. отговарял е за пласирането на стоката отвъд граница. Задържаните мъже са известни с иманярската си дейност от преди години. След това обаче спрели да се занимават с "черната работа" на терен, а започнали да въртят само търговия. Монетите и другите артефакти те изкупували от иманяри от цялата страна. Това обясни старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив. На един от адресите, освен старинни монети и артефакти, е открита и марихуана. 

Ако двамата мъжа бъдат признати по така повдигнатите по две обвинения, всяко едно от тях предвижда от 1 до 6 години затвор и от 3000 до 15 хил. лева глоба.  

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина