Полиция, прокуратура и министерство подгониха Мирослав Стамов! Той- не знам, не чух, не видях!

Автор: Парашкева Иванова 8113
Полиция, прокуратура и министерство подгониха Мирослав Стамов! Той- не знам, не чух, не видях!

От три години не съм слизал в тези изби. Не знам кой е изкопал тунелите. Това заяви бизнесменът Мирослав Стамов в интервю за бТв. Стамов твърди, че не знае и чии са десетките чували със земна маса и и строителни отпадъци, струпани в мазетата на къщите на ул. "Княз Александър Батенберг", пише trafficnews.bg.

Вчера прокуратурата съобщи , че започва пълна проверка по случая. В хода на проверката предстои снемане на обяснения, събиране и анализ на всички  документи и др. Срокът за приключването е едномесечен. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“. От Министерството на културата днес съобщиха, че ще сезират прокуратурата с резултати от започналата втора подробна проверка на прокопания тунел до римския стадион в Пловдив. Министър Велислав Минеков стартира незабавно административно производство по силата на Закона за културното наследство.

Вчера инспектор арх. Слави Славов е регистрирал констативния протокол за нарушенията, извършени от Стамов.

Оттук-насетне  полицията трябва да установи има ли закононарушение и да бъде потърсена наказателна отговорност от собственика на прокопаната с тунели сграда. Министерство на културата от друга страна ще използва административни механизми, за да потърси отговорност от Стамов. Ще му бъде съставен акт за нарушение, защото е копал тунелите без да има съгласуван проект. Нарушил е Закона за културното наследство и заради факта, че имотът му е в защитена територия и всякакви изкопни дейности трябва да се извършват в присъствието на археолог.

До тук се стигна след серия публикации на TrafficNews, в които разказахме за незаконните разкопки под Главната. Собственици на няколко имота в центъра на Пловдив съобщиха за незаконно прокопани тунели под къщата им. Археолози и служители на Криминална полиция влязоха в подземията на няколко къщи на ул. "Княз Александър Батенберг" и останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Всички собственици сочат като организатор на изкопните дейности бизнесмена Мирослав Стамов, собственик на "Миро мода". Според тях той копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. Още през април собственици на имот на ул. "Отец Паисий" сигнализираха, че Стамов копае в границите на имота им. От район "Централен" издадоха заповед за спиране на строителните дейностти, която Стамов обжалва. В Четвърто районно има образувана проверка по случая, но не и резултати от нея. 

Самият Стамов твърди, че е набеден, че всъщност всичките му усилия са насочени към укрепване на сградите, които са с пропаднали "английски дворове", че нито е копал, нито е монтирал метални врати в носещите стени на сградите. 

Всъщност макар сега Стамов да твърди, че няма нищо общо с изкопните дейности в подземията, през април той бе категоричен, че не извършва никакво нарушение, а копае в условията на неотложност, тъй като подпорната стена, която се намира в двора е коомпрометирана и според него това може да доведе до срутване на съседната сграда, в която той има собственост.  

Предвид мащаба на разкопките в момента обаче , тази версия едва ли ще издържи и той очевидно е решил да се придържа към максимата "не знам, не чух, не видях". 

Друг е въпросът обаче какви показания ще дадат работниците, които от месеци копаят под Главната. В крайна сметка по-голямата част от изкопаната земна маса е изнасяна през друг имот на Стамов, който се намира на ул. "Отец Паисий". Там има монтирана огромна врата, през която влизат камиони, които са изнасяли отпадъците. В крайна сметка едва ли за пловдивската полиция би било непосилна задача да установят кой е копал в подземията на сградите, кой е наел работниците и кой им е плащал. В крайна сметка и на Главната улица и на "Отец Паисий" има достатъчно охранителни камери. 

Собствениците от сградите на Главната на общо събрание са се обединили около идеята да наемат компетентно лице, което да изследва конструкциите и да излезе с експертиза за състоянието им. След това да си търсят правата по съдебен път. 

Според източници на TrafficNews интересът на Стамов към сгради- паметници на културата , далеч не се изчерпва само до Пловдив. Той притежава части от имоти в близост до римските терми във Варна. "Отношенията му с останалите собственици са подобни на тези в Пловдив. В единият от имотите останалите собствениците бяха принудени да платят крупна сума, за да изкупят неговия дял" , разказаха наши източници. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина