Походът на свободата в Пловдив ни напомни за проблема със съвременното робство

Автор: Plovdiv Now 5311
Походът на свободата в Пловдив ни напомни за проблема със съвременното робство

Десетки души се включиха в Похода на свободата в Пловдив. Събитието се организира по случай Европейския ден за борба с трафика на хора от Местната комисия за борба с трафика на хора - Пловдив, Български Червен кръст – Пловдив и Фондация “А21 България” .

Целта на похода е да обърне общественото и медийно внимание към проблема със съвременното робство. Вече 5 години поред кампанията обхваща всеки един континент в над 50 държава.

Маршът за свободата се проведе на 19 октомври от 11 часа от пл. „Централен“ и приключи в Дома на културата „Борис Христов“ с прожекция на документален филм за трафика на хора, носещ заглавието „Изчезналите хора“. Със съдействието на Регионално управление на образованието – Пловдив, информацията във връзка с провеждането на инициативата достигна до всички образователни институции на територията на град Пловдив. В резултат, на което участие в световната кампания взеха около 140 младежи, сред които ученици от ЕГ „Иван Вазов“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, СУ „Патриарх Евтимий“ , СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Пейо Яворов“, СУ „Св. Константин - Кирил Философ“, СОУ „Братя Миладинови“, СУ „Любен Каравелов“ и СОУ „Никола Вапцаров“.

Превенцията остава ключов приоритет в борбата с трафика на хора. Обществеността трябва да бъде информирана за проблемите свързани с престъплението – форми на експлоатация, механизми за въвличане и др.

Поради това един от комуникационните фокуси на кампанията е свързан с  промотирането на денонощната Национална телефонна линия за борба с трафика на хора. Същата е създадена през 2015-а година от Фондация “А21 България” с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора и приема сигнали за случаи на трафик безплатно на телефон - 0800 20 100. Линията е денонощна, безплатна и анонимна. Служи като национален инструмент за достигане до уязвими групи, както и за спасяване на хора, които се намират в ситуация на трафик.

По данни на ВКП през първите девет месеца на 2019 г. 387 българи са станали жертва на трафик на хора. 258 от тях са трафикирани с цел развратни действия, 56 с цел принудителен труд и 51 са спрямо бременни жени с цел продажба на новородено.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина