По 15 деца с усложнения приемат ежедневно в УМБАЛ “Пловдив“

Автор: Plovdiv Now 5218
По 15 деца с усложнения приемат ежедневно в УМБАЛ “Пловдив“

Всички 55 легла в Детското отделение в УМБАЛ "Пловдив" са заети в момента от деца със сериозни усложнения след прекарани вирусни инфекции. Те се лекуват от пневмонии и бронхолитити. Поставени са още 10 допълнителни временни легла, но и те бързо са се оказали заети.

Педиатрите в отделението всеки ден изписват по около 15 малки пациенти, а на тяхно място веднага постъпват толкова нови. Преобладават пациентите на възраст от 01 до 05 годинки. Кърмачетата и по-големите деца са по-слабо засегнати. 

Децата постъпват с висока температура до 40 градуса от 2-3 дни, болки в гърлото, кашлица, хрема. Дишането им е ускорено и затруднено, а в тежките случаи да се изявява и цианоза. Децата са отпаднали, неспокойни или сънливи, апетитът им е понижен. В някои от случаите към респираторната симптоматика се добавя и стомашно-чревно разстройство - болки в корема, повръщане, със или без диария.

Съществува, макар и малка, възможност за усложнения и на други органи и системи при тези вирусни инфекции -  нервна или отделителна.

Предварителната профилактика от педиатри специалисти е изключително важна, включително ваксини, имуномодулатори, съобразен режим на живот и хранене.  Родителите не бива да провеждат самолечение на своите деца, а при поява на първи симптоми да се обръщат към лекар, особено в епидемична обстановка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина