Пловдивските заведения обличат жълти жилетки! Шефове и персонал тръгват към София с искания

Автор: Виктория Петрова 5245
Пловдивските заведения обличат жълти жилетки! Шефове и персонал тръгват към София с искания

Пловдивските ресторантьори и хотелиери се обединиха около предложената на национално ниво протестна декларация на бранша. Те ще излязат с жълти жилетки на протест в София заедно с персонала на заведенията си на 29 януари.

Исканията им са за диференцирана ставка на ДДС при ресторантьорите в размер на 5% по румънски модел. Иска се още промяна на някои от текстовете в Наредба 18 за отчитането пред НАП, с което да бъдат прецезирани правилата за софтуерите за управление на продажбите. Третото искане, което е подкрепено от всички, е да не се запечатва обекта до доказване на вина от собственика. Примери за това са неиздаване на касов бон по усмотрение на сервитьора или разминавания в касата, които могат да са плод на грешка.

Отпадна идеята да се сервира върху подложки с надпис протест, но всички ще разлепят плакати с декларацията в заведенията си, както и ще окачат по една жълта жилетка в символ на подкрепа.

Всичко това беше решено единодушно на браншова среща под тепетата днес, която премита под засилен интерес и бе уважена от почти всички от бизнеса в Пловдив.

Т.н. съкратена декларация съществува и в разширен вид, подписан на национална браншова среща във Велико Търново на 20 януари. Документът обаче съдържа искания, които не са подкрепени от всички. Едно от тях е задължителна регистрация по ДДС за всички ресторантьори като мярка са "осветляване" на сивия бранш. 

Ето и подкрепените от всички искания:

- Отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й.

- Отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

- Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5 %, каквато е практиката в страните - членки на Европейския съюз.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина