Пловдивските пчелари почетоха покровителя си Свети Харалампий

Автор: Plovdiv Now 8945
Пловдивските пчелари почетоха покровителя си Свети Харалампий

Църквата почита днес Свети Харалампий, който се смята за покровител на меда и пчеларите, както и за спасител от болести. По този повод Пловдивското пчеларско дружество ОПС "Акация 1899" направи празник по случай Деня на пчеларя във фоайето на Дома на техниката.

Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков и заместник-кметът по култура, археология и туризъм – Пламен Панов. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Величко. В програмата участваха и  20 деца от  предучилищната група на ОУ "Д-р Петър Берон" – Пловдив, които бяха подготвили интересна програма със стихотворения и танци.

След  приключване на официалната част, празникът продължи с лекция за пчелните продукти и правилния им начин на консумация, изнесена от един от най-добрите АПИ терапевти в България- д-р Пламен Енчев.

Поздрав към пчеларите, присъстващи на празника отправиха инж. Любо Герев от ОПС "Акация 1899" Пловдив и инж. Александър Държиков.

Те припомниха, че през есента на миналата година, институтът Earthwatch заключи в последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон, че пчелите са най-важното живо същество на планетата. Наред с това учените оповестиха и друго важно заключение: пчелите вече са изложени на риск от изчезване. Пчелите по света са намалели с до 90%, според последните проучвания. Причините са различни в зависимост от региона, но сред основните причини са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места за установяване на семействата, липсата на цветя, използването на пестициди, промените в почва.

 Денят на Свети Харалампий е един от последните зимни празници в българската традиция. Свмчк. Харалампий живял през II век в Мала Азия. През този период имало страховити гонения срещу християните. Той бил много праведен и разпространявал Божието слово. След време станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Въпреки, че бил жестоко и продължително измъчван по заповед на римския император Септимий Север, Харалампий доживял до 113 години. Бил подложен на страшни мъчения, за да се откаже от вярата си, а той се молел за душите на мъчителите си. Инквизиторите мъчели вярващите, а св. Харалапмий церял раните им. Хората започнали да вярват и да следват светеца. Тогава императорът наредил да бъде посечен с меч.

Народът почита Св. Харалампий, като вярва, че той е лечител на всички болести и най-вече на чумата, откъдето идва и другото наименование на празника в негова чест – „ Чуминден“. Според легендите чумата се появила на Атанасовден и започнала да всява смърт сред човечеството, докато св. Харалампий не я уловил и оковал във вериги. Вярванията са, че на днешния ден не трябва да се работи, за да не се освободи болестта.

В някои части на страната медът се носи за освещаване в църквата и се пази като лекарство във всеки дом, а празникът се тачи от пчеларите, приели светеца за свой закрилник.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина