Пловдивският университет дипломира 86 млади химици

Автор: Валерия Василева 4569
Пловдивският университет дипломира 86 млади химици

На тържествена церемония на 9 февруари от 10:30 ч. в Спортната зала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” дипломите си ще получат 56 бакалаври и 30 магистри на Химическия факултет.

Абсолвентите тази година са с 21 по-малко в сравнение с миналата, като е вероятно негативната тенденция да се запази в национален мащаб и в следващите години. За опасния спад в броя на студентите по природни науки се пише и говори много и в тази връзка в Министерството на образованието и науката се обсъждат възможности за освобождаване от такси за обучение в неатрактивните, но важни професии, сред които са и петте предлагани във факултета химични специалности.

На химията се разчита за нови лекарства, препарати за растителна защита, нови материали, технологии и решения за опазване и съхранение на околната среда и безопасността на храните. Европейската комисия обяви 2019-а за година на Периодичната система на химичните елементи.

Всичко около нас, а и самите ние сме „сглобени“ от атомите от тази периодична система, но все повече се нуждаем от отговорни специалисти, които да разбират „сглобеното“, да могат да „сглобяват“ и да контролират „химичните сглобки“. Подготовката на такива специалисти е мисията на Химическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Химията е тежка и трудна за усвояване. От започналите обучение преди четири години 101 първокурсници, на 9 февруари дипломи ще получат едва 56.  Випуск 2018 има и отличници - четирима бакалаври и двама магистри. Тази година „първенец“ на випуска са две студентки с равен успех „Отличен - 5.97“ от специалност „Анализ и контрол“. Двете ще имат честта да прочетат Галилеевата клетва по време на тържествената церемония.

 За празничното настроени на церемонията по връчване на дипломите ще допринесат изпълненията на представителната студентска музикална формация на ПУ „Паисий Хилендарски“ – ЖАРАВА.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина