Пловдивският театър поставя „Одисей“ с гръцки колеги специално за Европейска столица на културата 2019

Автор: Plovdiv Now 5906
Пловдивският театър поставя „Одисей“ с гръцки колеги специално за Европейска столица на културата 2019

„Одисей“ е спектакъл за пътя на сърцето, което всеки човек носи. Героят, изправен пред своето дълго завръщане в родната Итака, има неукротим дух на откривателство, смело застава срещу перипетиите, сам предизвиква неизвестното, плаща високата цена на познанието, води жертвен спор с боговете за правото да има собствена съдба.

Пътуващият, преминаващият граници, лутащ се и завръщащ се човек е метафора на цивилизационното неспокойство. През този образ се виждат историческите странствания на човешкото племе, временните му пропадания, сънищата му, изпълнени с блясък, страх, неразбиране и приемане.

 В центъра на спектакъла стои съдбата на човека, който не може да живее самотно, уседнало; участта му е винаги да преплита живота си с този на съседите и техните истории. Станът на Пенелопа тъче и преплита нишките на индивидуалните съдби в мощните и красиви цветове на цивилизацията.

„Одисей” е сценичен проект на Драматичен театър-Пловдив, част от програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019. Спектакълът е в сътрудничество с Националния театър на Гърция, включени са музикантът и композитор Янис Пантазис и режисьорът Тео Абазис, както и творци от други балкански и средиземноморски страни.

Автор на драматургичния текст – Александър Секулов, реж. Диана Добрева, сценография и костюми – Мира Каланова, музика – Петя Диманова, хореография – Деян Георгиев.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина