Пловдивският каракал се разхожда периодично по улиците, скучно му е вкъщи

Автор: Plovdiv Now 12694
Пловдивският каракал се разхожда периодично по улиците, скучно му е вкъщи

До 3000 лв. е глобата за отглеждане на дива котка вкъщи. Повод да се припомни това стана скандалът, който гръмна тези дни около каракала, който се разходи необезпокояван из Пловдив. 

До инциденти не се стигна, а собственичката му твърди, че животното е много кротко, а тя не знаела, че отглеждането му в домашни условия е незаконно в страната ни, предаде bTV.  Тя е представила и документи за закупуването на каракала, но според законите няма право да го притежава. Припомняме, подобни екзотични животни могат да се гледат вкъщи само след регистрация в съответната регионална екоинспекция и при получаване на разрешително от екоминистерството. В останалите случаи животните ще се конфискуват. В конкретния случай според собственичката от Пловдив каракалът е регистриран, притежава необходимите ваксини, както и чип.

Каракалът е хищник от семейство Котки, подобен на риса, но малко по-дребен от него. Въпреки че традиционното име на каракала е персийски рис, египетски рис и африкански рис, той вече не се счита за рис, а по-скоро като близък до африканската златна котка и сервала. Каракалът е класифициран като малка котка, но е една от най-тежките и най-бързите в групата си. Определя се като един от най-скъпите домашни питомци в света.

Анелия Канчева обаче - собственичката на каракала, показа официална регистрация от Министерството на околната среда и водите - с вида на животното, подпис и печат на регионалната инспекция. От екоинспекцията потвърдиха, че са издали регистрационна карта през 2017 г., но по Закона за биологичното разнообразие. Година по-късно я отменили, но по Закона за защита на животните. 

Твърдят още, че са пратили писмо до собственичката, че каракалът няма валидна регистрация. Опитвали да намерят жената и на посочен адрес, но без успех. Според закона каракалът трябва да бъде в зоологическа градина или спасителен център.

Според телевизията от РИОСВ Пловдив засега отказват коментар.

Малко по-късно във фейсбук се появи следното опровержение: 

Преди няколко минути BTV излъчиха репортаж от Пловдив за видяната дивата котка (каракал). За съжаление, въпреки усилията ни да дадем информация на медиите BTV излъчиха в новините в 19 ч , че РИОСВ- Пловдив е отказала коментар, което е нечувана несправедливост по отношение усилията на инспекцията ни за публичност и информация за дейността ни. Надявам се, след проведен разговор с редакторката, че ще получим надлежното опровержение в съответното часово време.

Припомняме, това не е първото бягство на риса. Преди няколко месеца той драсна през отворения прозорец на апартамента, в който обитава. Стопаните му го издирваха с часове, като го откриха на козирката на магазин близо да дома му.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина