Пловдивският хор “Евмолпея“ ще пее на Българиада 2019 в Сърбия СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 5707
Пловдивският хор “Евмолпея“ ще пее на Българиада 2019 в Сърбия СНИМКИ

Момичетата от пловдивския девически хор "Евмолпея" ще пеят за пореден път във фестивала "Българиада 2019", който започва този уикенд в град Нови Сад, Сърбия.

По традиция Българиадите събират етнически българи от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите си, да си попеят български песни, да отстояват позициите си, да не губят идентичността си.

"Евмолпея" участва за седми път на Българиадата. Тази година пловдивските момичета са подготвили за своите приятели, живеещи в Сърбия, изцяло българска програма с акцент върху фолклорните обработки. 

На път към Западна Европа, „посланиците на добра воля” - евмолпеите, винаги са организирали концерти из цяла Сърбия – Ниш, Белград, Нови сад, Зреняник, Бело блато, Иваново, Кула, Сремски Карловци и други. Към днешна дата те имат записани в биографията си 34 самостоятелни концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са присъствали дипломатите от Българското посолство, начело с българския посланик. „Емолпея” е вдигала на крака публиката в някои от най-елитните сцени на Сърбия, като аулата на най-старата гимназия на Балканите – тази в Сремски Карловци, Тържествената зала на Белградската консерватория, Катедралния храм „Свети Сава” в Белград и много други.

И този път „Евмолпея” има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхне увереност, че там където има един българин има и България. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина