Пловдивски ветеринари лекуват и кастрират безплатно улични котки

Автор: Добринка Димова 74792
Пловдивски ветеринари лекуват и кастрират безплатно улични котки

Д-р Костадин Хаджикинов е ветеринарен лекар. От 3 години работи в Немски кастрационен център – Пловдив, където заедно със своята колежка д-р Диана Красимирова кастрират безплатно бездомни животни. Целта е намаляване популацията на безстопанствените котки в града, които наброяват над 10 000. Кастрацията е единствения хуманен метод за овладяване на нежеланата популация, но има значителен ефект само когато са кастрирани около 70% от животните по улиците. Кастрационният център се намира на ул. Хъшовска 23 (зад Водната палата). Можете да запазите час на тел. 032 207 379 между 14 ч и 16 ч.

Ако човек иска да кастрира бездомно животно, как може да го направи?

- Проектът е специално за котки и се работи по определени райони по т.нар. спираловидна схема. Когато нашите ловци уловят всички котки в района и ние ги кастрираме, преминаваме на следващия. В момента обхващаме района между река Марица, „Каменица”, Сточна гара, Бунарджика. Хората от съответния район също могат да носят котки, за да ги кастрираме. Останалите трябва да изчакат, тъй като напливът е много голям, ние сме само двама лекари и не можем да смогнем. Даже в момента съм сам, тъй като колежката си счупи ръката. Друг начин за безплатно кастриране е в Общинския приют, а също така общините предоставят талони, чрез които се извършва кастрация на символични цени.   

Популацията на котки в Пловдив е много голяма и кастрацията става бавно. Този район го работим от две години. В началото кастрирахме котки от целия град, но след това установихме, че е много по-ефикасно да го правим по райони. И наистина вече има резултат. Дори хора, които ни познават, казват, че виждат кастрирани котки.

Как се познават кастрираните котки?

- Кастрираните от нас котки могат да се познаят в V-образен разрез на дясното ухо. Нашият ловец ходи периодично там, където вече всички котки са кастрирани, за да провери дали има нови и да се опита да хване дивите, които не е успял преди това. Искаме да изчистим максимално даден район, преди да отидем на следващ, затова става толкова бавно.

По колко котки кастрирате на ден?

- Различно. В момента кастрирам около 10 котки на ден. Бездомните животни остават при нас минимум 24 часа, защото след като излязат от упойката, са малко неадекватни. Даваме им храна, обезпаразитяваме ги вътрешно. Ако имат някакви заболявания, които могат да бъдат лекувани, ги лекуваме. Понякога уличните котки остават тук за лечение, докато не се оправят, и след това си пускаме. Понякога им търсим домове в чужбина, където да бъдат осиновени. Но за това трябва приемен дом. Така че ако някой иска да помогне за каузата, може да приеме наше животинче, докато то бъде осиновено.

За колко време котето остава в приемния дом?

- Ако има съпътстващо лечение, то трябва да приключи. След това животното се качва на страница за осиновяване в Германия и се чака да бъде харесано. Някои ги харесват много бързо и ги осиновяват за 1-2 месеца. Други изчакват повече от година. Много е индивидуално, зависи от животното.

Какви са възможностите за безплатно кастриране на кучета?

- Нашият проект е само за котки. Мисля, че в Пловдив вариантът пак е Общинският приют и тези ваучери за отстъпка.

В последните години масово се тровят кучета и котки в Пловдив. При вас водят ли натровени животни?

- Не отказваме спешна помощ на улични животни – блъснато, ударено, отровено, правим каквото можем. И то не само кучета и котки, но и птици, таралежи, други бозайници. Ако не можем да се справим, ги препращаме към други организации – „Зелени Балкани” или „Диви животни”. За съжаление, зачестяват случаите на отровени животни. Лошото е, че обикновено краят е фатален.

С какво ги тровят?

- Хората са много изобретателни. Понякога дори не става въпрос за отрова, а чисто за механични повреди като кукички в парче салам. Много често имаме случаи на отравяне с антифриз. Отровата за мишки по-рядко я използват, но и такава сме виждали. Даже в интернет има форуми, където си споделят опит как лесно да се отрови дадено животно. Но отровата не решава въпроса с бездомните животни, тъй като на тяхно място идват нови. Всъщност проблемът се корени в образоването на хората, в това, че си изхвърлят „непотребното” животно на улицата, без да бъде кастрирано. Няма никаква наказуемост от общини и други органи. Няма проследяемост на това кои кучета отиват на улицата. И докато манталитетът на хората не се промени, ние колкото и да кастрираме, винаги ще го има този проблем. Приютите също не са решение, тъй като колкото и да е голям един приют, той се пълни. Ситуацията е такава, че се изхвърлят много повече животни на улицата, отколкото един приют може да поеме. И много повече, отколкото могат да се осиновят от хора. Единственият ефективен вариант е да се кастрират и да се пускат на същото място. Животните са териториални, пазят териториите си, а когато са кастрирани, са доста по-спокойни. Всъщност кучетата могат да бъдат агресивни по няколко причини. Едната е, когато имат малки и ги пазят. Другата, когато мъжки се бият за разгонена женска. Когато се кастрира масово, и проблемът с нападенията на бездомни животни ще бъде решен донякъде. Разбира се, това си е и  до характер, не може да се реши напълно, но ще намалеят тези проблеми. Трябва да има образователни кампании, хората да разберат, че не е добре, когато едно животно роди и собственикът му няма какво да ги прави, да остави бебетата на улицата. Трябва да понесат отговорност. Трябва да разберат, че има варианти животното да бъде кастрирано безплатно и въобще да не се стига до това нежелано раждане. В България хората намират дом на първото и второто поколение на познати и приятели, но след това възможностите се изчерпват и тези кучета отиват на улицата.

Какви животни лекувате в момента?

- В момента имаме няколко котки и един гълъб. Котаракът Добри е с бъбречна недостатъчност. Стабилизирахме го тук и сега му търсим дом. Трябва да взима лекарства доживот, затова приемният му стопанин трябва да е отговорен човек, който да му дава лекарствата и да следи състоянието му. И когато нещо не е наред, да го води за преглед.

Последната ни котка все още си няма име. Тя беше доста дехидратирана. Има счупена челюст, трудно яде. На обезболяващи е. Имаше ушна краста, едното й око е извадено. Предстои й операция. Тук е, докато не се стабилизира, после ще й търсим дом.

Другото коте е било домашно, но е изхвърлено в кашон на улицата.

Дехидратин пък е най-добрата котка на света. Тя беше изключително зле, всички мислехме, че няма да оцелее. Беше много слаба, доста болна, с хронични проблеми. Но се оправи. Сега малко хърка като диша, но е много добра, любвеобилна и много благодарна, че я спасихме. Гали се във всички.

Гълъбът стои при нас от 2-3 седмици. Не можеше да лети, нямаше апетит. Лекувахме го една седмица, започна да се храни сам и се възстановява. След известно време ще пробваме дали може да лети и ако може, ще го пуснем на мястото, от което е хванат.

Подобни новини

Иванов

А кой беше казал,че безплатен обяд няма?

15:27, 30.07.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина