Пловдивски университет остава затворен до края на извънредното положение

Автор: Plovdiv Now 9778
Пловдивски университет остава затворен до края на извънредното положение

Заповедта за удължаване на мерките срещу разпространение на COVID-19 на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" е готова. Очаква се ВУЗ-а да остане затворен до 13 май, като дистанционното обучение ще продължи през този период. 

Това потвърди ръководството на ПУ, след като зададохме въпроси на наши читатели и възпитаници на висшето школо, които изразиха опасения, че може да се наложи да се върнат в аудиториите. 

Към момента учебните занятия в присъствена форма са спрени до 13 април, какъвто бе първоначалният срок на извънредното положение. Тъй като всяка заповед на университета се позовава на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от ръководството на ПУ очакват в следващите няколко дни министърът да издаде нова заповед за мерките срещу коронавируса, която съответно е база на правилата и за пловдивския ВУЗ. Към момента държавната заповед също е със срок 13 април. 

"Държим непрекъсната връзка с Министъра на образованието. Очакваме да видим дали ще има някакви нови указания, спуснати от държавата, но заповедта, с която ще удължим заповедта за неприсъствена форма на обучение вече е готова и в най-скоро време ще бъде публикувана", обясниха за TrafficNews от ръководството. 

Освен учебните занятия, отменени са и всички изпити, защити на дисертации и процедури, касаещи академичния състав. Взето е решение такива да не се провеждат също до 13 май.

"Изпити няма да се провеждат по време на извънредното положение, тъй като онлайн формата на обучение създава условия за неравнопоставеност между студентите", обясниха от ръководството. Това е така, защото на места интернет връзката е по-слаба и техническите проблеми могат да доведат до лош резултат на човек, който е усвоил материала. 

Междувременно от учебното заведение обясниха, че всички факултети и филиали, съобразно спецификата на обучението на специалностите и дисциплините, са въвели адекватна форма на обучение и всички студенти вървят по учебния план, макар и в дистанционна форма на обучение. Предвижда се дейността да продължи по същия начин, докато са факт мерките срещу пандемията.

Освен лекции, упражнения и изпити, преустановени са и всички масови мероприятия, провеждани в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, включително катедрени заседания и други форуми.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина