Пловдивски състезатели по аеробика се готвят за световното първенство

Автор: Plovdiv Now 4598
Пловдивски състезатели по аеробика се готвят за световното първенство

Автор: Валентин Видолов

Състезателите на пловдивския клуб Аеробика – АМД заминават на турнир в Румъния в неделя, а основната цел през този сезон е световното първенство в Португалия и световните игри в САЩ, това обяви в интервю пред TrafficNews председателката на клуба Димитрина Къндева, която е и председател на съюза по спортна аеробика и треньор на националния отбор. 

За предстоящите състезания през тази година

"Още сме в началото на състезателния сезон. В неделя заминаваме за Румъния за турнир, а след като се приберем ще бъдем на лагер, а след това заминаваме за световното първенство в Португалия. Първото световно първенство е за юноши и девойки, след това те ще се върнат и ще заминат мъжете и жените. Предстои ни национален турнир за юношите и девойките, а мъжете и жените ще бъдат на лагер. След което идва и най-голямото състезание за годината - световните игри в САЩ. Това е нашият еквивалент на Олимпиада, защото това са игри, които се провеждат за спортове, които не са включени в олимпийската програма. Спортната аеробика е такъв спорт. Ние сме към Международната федерация към гимнастика. Част от спортовете от федерацията са в Олимпиадата, а другата все още не са. Важно е за нас, защото игрите са доста сериозни. Там също се печелят квоти като на Олимпиадата. Ние имаме квоти в категория смесени двойки и тройки и се надяваме да защитим титлите, които имаме до сега."

Успехите през миналата година 

"Миналата година беше най-силната въобще от създаването на нашия спорт. Беше много тежка, защото за първи път в една година имахме световно и европейско първенство, а причината беше, че през 2020г. нямаше големи състезания заради пандемията. На световното първенство мъжете и жените завоюваха два медала, а има още два и на европейското. Тройката стана в една година и световни и европейски шампиони, а Дарина Пашова стана европейска шампионка и вицесветовна. Тези успехи ни доведоха до челно място на световната и европейската ранглиста. Летвата е много високо вдигна, всички имат много големи очаквания, напрежението е голямо. Надявам се само да са здрави състезателите и да няма травми и болести, за да могат да се представят добре."

Зала Дунав 

"Това е много добро начинание на Община Пловдив, което стартира през 2019г. Никой не очакваше какво ще се случи през 2020г. Има забавяне на строежа заради тежките времена с пандемията. До колкото зная тази година лятото залата трябва да завършена и открита. Чакаме я с голямо нетърпение. Това е едно много хубаво, ново и модерно съоръжение, което се надяваме, че ще приюти много хора, които желаят да се занимават със спорт."

Децата от Украйна

"При нас тренират и деца от Украйна. Те са от град Житомир. Децата тренират вече повече от месец. По-големите заминаха за Франция."

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина