Пловдивски футболист признат за легенда в американския Тампа Бей Роудис

Автор: Plovdiv Now 98
Пловдивски футболист признат за легенда в американския Тампа Бей Роудис

Пловдивският футболист Георги Христов вече е със статут на легенда в американския му отбор Тампа Бей Роудис, в който завърши футболната си кариера. Юношата на Марица, играл в Ботев и Левски обяви вчера, че слага край на активната си състезателна дейност, непосредствено след 34-я си рожден ден.

Ръководството на Тампа Бей Роудис не пропусна възможността да изрази благодарността си към българския нападател.

Всичко най-хубаво в следващото ти предизвикателство, Георги! Завинаги легенда на Роудис, написаха “жълто-зелените” на официалната си Facebook-страница. Юношата на Марица (Пловдив) се превърна в емблема за Тампа Бей Роудис, след като стана най-резултатният футболисти в историята на клуба. За шест години в Сейнт Питърсбърг Джорджи реализира 60 гола в 172 мача.

„След 14 години в професионалния футбол, взех решение да се откажа”, публикува на английски език Христов в „Инстаграм”. „366 професионални мача и 127 гола. Решението ми може би е изненада за мнозина, но за мен е чувство, което усещам повече със сърцето, отколкото с ума си.”

Има няколко мига, които са ключови за мен, както е при всеки футболист. Първият е, когато станах голмайстор на втората дивизия в България с отбора, който ми даде първите стъпки и ми позволи да стана истински професионалист. После идват миговете като голмайстор на елитното първенство в България с един специален клуб, който има специални фенове.

Спечелих и титлата с клуба, който обичах, докато растях, и за който си мечтаех да играя. Наскоро станах голмайстор за всички времена на най-стария съществуващ футболен клуб в САЩ. Всичко това е невероятно, но не беше лесно. О, не, ни най-малко.”

„И, да, падал съм, но всеки път съм се изправял. Както при повечето играчи, и на мен ще ми липсват най-много миговете в съблекалнята. Това е най-хубавият офис в света и там създадох приятелства за цял живот.

Сега очаквам с нетърпение да стартирам своята академия (ще бъде много скоро) тук в Тампа Бей, където искам и ще направя най-доброто, за да помогна на децата да постигнат своите футболни мечти и да им предоставя шанса да отидат и опитат късмета си отвъд океана. Освен това ще дам началото на своята мечта да правя и продуцирам музика – нещо, което оставих настрана от дните ми на тийнейджър. Плюс още един куп неща, за които така и не оставаше време.

Има толкова много хора – от първия до последния ми ден в играта – на които искам да благодаря. Треньори, играчи, служители, фенове – на всички вас благодаря. Специално за моя първи треньор Огнян Атанасов, който работи с мен като дете преди 20 години: ти ме направи това, което съм като футболист.”

„Ако има някакъв съвет, който да дам на младите играчи, то е да слушат треньорите си и по-опитните съотборници. Това, което ми помогна най-много, бе, че бях добър слушател и моето его не беше проблем, когато трябваше да изпълня заръките. Израснах редом до много по-добри и по-талантливи играчи, които така и не стигнаха до професионалното ниво, защото просто искаха да правят свето.

На моята най-голяма гордост – жена ми Теодора, децата ми Божидара и Кристиан, татко ми Георги, брат ми Христо и майка ми Иванка, които страдаха заедно с мен във всяка една минута: обичам ви всички! Благодаря на всички, които ми помогнаха в хода на това пътуване”, написа Христов.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина