Пловдивската “Жарава“ обра овациите на 100-хилядна публика в Русия СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 22548
Пловдивската “Жарава“ обра овациите на 100-хилядна публика в Русия СНИМКИ

Пловдивската студентска музикална формация "Жарава” покори публиката на най-престижния руски фестивал „Петроджаз“, който се организира ежегодно в Санкт Петербург. Съставът е изцяло от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Веднага след пристигането си на 27 юли талантите участваха в предаване по руската национална телевизия.

Концертът на пловдивчани се състоя на следващия ден на Островский площад. На сцената При огромен интерес и пред многохилядна екзалтирана публика, с перфектен звук и ефектна мултимедия, двата концерта на „Жарава“ в рамките на Петроджаз  бяха оценени като най-високо ниво.

От сцената на Петроджаз прозвуча и едно голямо признание, направено от известния руски музикален деятел Владимир Николаевич, който сравни музиката на художествения ръководител на "Жарава" Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън .

 „Тази оценка е още по-ценна и поради факта, че музикалният пазар в Русия е изключително развит и мащабен, руснаците работят много добре и знаят как се правят нещата, при това без компромиси за качеството“, не крие радостта си Владо Величков.  Всички музикални експерти са на мнение, че „Жарава“ са гвоздеят на фестивала, такава енергия и магическо съчетание на музика до сега не са чували и виждали. До месец след завръщането, „Жарава“ ще получат като подарък и видеото от двата концерта – чест, която домакините оказват специално на пловдивската група.

Самият фестивал е сред най-големите международни събития в света на джаз музиката и събира повече от 200 музиканти от 10 страни. Тази година повече от 100 000 зрители се насладиха на изпълненията на участниците.

Съвсем наскоро талантливите пловидвчани оглавиха за втори път световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD.  Отново под №1 за месец юни, "Жарава”  водеше в престижната класация,  която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. 

Ръководителят на формацията Владимир Величков поднесе на губернатора на Санкт Петербург Георгий Сергеевич Полтавченко, поздравителен адрес, почетен плакет и албум на Пловдив от името на кмета на града инж. Иван Тотев, както и рекламни сувенири  на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина