Пловдивската етно група „Жарава“ с концерт в праймтайма на “ПетроДжаз“ тази вечер

Автор: Plovdiv Now 5074
Пловдивската етно група „Жарава“ с концерт в праймтайма на “ПетроДжаз“ тази вечер

Най-големият джаз фестивал под открито небе в Русия "ПетроДжаз" (PetroJazz) , едно от  най-големите международни събития в света на джаз музиката изобщо, който се провежда в побратимения на Пловдив град - Санкт Петербург, тази година ще има своето поредно издание, което ще се провежда от 3 до 5 юли, но този път онлайн.

Заради световната пандемия от COVID -19,  голяма част от културните събития в Русия са отменени, а мерките за сигурност са високи. (Отменен е дори джаз фестивалът в Монтрьо, Швейцария). Затова организаторите са изключително горди от факта, че за първи път в света се прави такъв грандиозен онлайн концерт с участието на 14 държави,  като руснаците ще свирят на живо от Санкт Петербург, а международните участници изпратиха видеа на заснети предварително концерти.

Пловдивската етно група „Жарава“, с ръководител известния български музикант Владимир Величков  получи специална покана за участие, след като организаторите оцениха техния гастрол през 2018 година като изключително запомнящ се, а групата като една от най - изявените във всички издания на фестивала досега. Групата предизвика тогава невиждан фурор и огромен интерес от страна на руските медии. 

Концертът на „Жарава“ е специално направен и заснет за участието в „ПетроДжаз“ и се случва  с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект по Компонент 3 “Гражданска активност“, с който бе дадена възможност в дните на изолация, като антикризисна мярка да бъдат осъществени онлайн проекти на пловдивски артисти и творци.

За първи път програмата на международния фестивал ще включва джаз групи от Чехия, Македония и Швейцария. Съединените щати и Израел ще представят гама музиканти, от блус и рок енд рол до класически джаз. България, Великобритания и Латвия ще разкрият темата за фънк и етно-джаз. Подробна програма - на уебсайта petrojazz.ru. По своя мащаб, география и богатство от стилове „ПетроДжаз“ е най-уникалният проект, както и най-големият джаз на открито в Русия.

Ето и част от участниците  тази година : Anders Koppel (Denmark), Fred Hormain (France), Jazz Connection (The Netherlands), Laurent Nicoud (Switzerland), FunCoolio (Latvia), Raivo Taffenau (Estonia), various artists from the USA (Elijah Jamal Balbed etc) and Israel.

През годините във фестивала са участвали Marcus Miller, Maceo Parker, Dave Weckl, Ian Akkerman, Aarhus Jazz Orchestra, Jan Harbeck, Sarah Reich, Celine Bonacina и други.

Гледайте прякото предаване на канала Teledom, както и на уебсайта на телевизионния канал Санкт Петербург, интернет излъчване ще има и на порталите jazzpeople.ru, petrojazz.ru, modnoeradio.ru, allfest.ru

Участието на „Жарава“ е планирано за  праймтайма на Руската национална телевизия "Санкт Петербург " и "Теледом" и ще бъде излъчвано  от 20. 48 часа тази вечер.

Община Пловдив също ще стриймва участието на „Жарава“ на своята фейсбук страница. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина