Пловдивчанката, чиято кола бе смазана от дърво, осъди Общината за над 15 000 лева

Автор: Plovdiv Now 3135
Пловдивчанката, чиято кола бе смазана от дърво, осъди Общината за над 15 000 лева

Собственичката на джипа, който бе смазан от огромно дърво в движение, осъди Община Пловдив за 15 875 лева обезщтетение. Припомняме, че на 27 март миналата година малко след 17:00 часа по време на буря, върху джип от марката Мерцедес, движещ се на Коматевско шосе в Кючука, падна огромно дърво, което смаза задната част на автомобила, пише trafficnews.bg.

Истински късмет е, че случаят се размина без жертви и пострадали, тъй като дървото не е паднало върху предната част на джипа, а това е било въпрос на по-малко от секунда. Жената е спряла автомобила в крайна дясна лента на червен сигнал на светофарната уредба на кръстовището на бул. „Никола Вапцаров” в посока Коматево. След светване на зелената светлина, тя е потеглила с автомобила, като е навлязла в кръстовището и след изминато разстояние от 15 – 20 метра, върху автомобила е падало дърво, което било високо около 15 метра и се намирало в дясното платно за движение. Дървото е паднало върху задната част на тавана на автомобила, върху капака, а от там се е претъркулило на асфалта.

Пазарната стойност на ремонта за възстановяване на повредите по автомобила с части втора употреба или 2 алтернативни части възлиза на 21 656 лева, което е 37 % от стойността на автомобила преди неговото повреждане.

След инцидента, жената позвънила на тел. 112, като на място пристигнал екип на пожарната, който обезопасил участъка, отцепили движението и започнали да режат на парчета дървото, за да се разчисти пътното платно. След това жената се предвижила до нейния дом, като прибрала автомобила в гараж. Вследствие на падналото дърво множество части на автомобила били увреди, като към настоящия момент процеса на неговото възстановяване не бил приключил.

Стойността на имуществените вреди се определя на сумата в размер на 15 875 лева, от които: 4000 лева- закупен заден капак и заден спойлер, заедно със стъкло, 1280 лева – закупено предно обзорно стъкло, 160 лева – закупена нова антена и облицовка към нея, 1080 лева – закупени лява и дясна вишни задни светлини, 400 лева – закупени вътрешни дял и десет стоп, 3000 лева – закупен десен калник, 700 лева – закупена дясна врата, 2415 лева – заплатен труд на автотенекиджия, и 2840 лева – заплатен труд за ремонт и боядисване.

Община Пловдив е възразила, че не носи отговорност за причинените вреди. Оспорват се и обстоятелствата, при които ищецът твърди да е настъпил инцидента. Посочва се, че от ответника са предприети необходимите действия, включително и за извършване на регуларни проверки на озеленяването за процесния участък. При условията на евентуалност, дори да се установи настъпил инцидент, се посочва, че при наличие на лоши метрологични условия, се касае за случайно деяние. Оспорва се и размерът на претендираното обезщетение. Възразява се за наличие на съпричиняване на вредоносния резултат от ищцата, доколкото същата не е съобразила метрологичната обстановка и е паркирала автомобила в нарушение на ЗДвП. Поради изложеното моли предявената искова претенция да бъде отхвърлена. Претендира разноски.

Въпреки това съдът намира, че е налице причинна връзка между установено бездействие и настъпилия инцидент, в резултат от който са настъпили вреди на МПС-то, собственост на жената, а възраженията на ответника за липса на причинна връзка са се оборили от всички събрани по делото доказателства. Неоснователно е и възражението на ответника, че инцидентът е следствие от случайно събитие.

В тази връзка Община Пловдив е осъдена да заплати на жената сумата от 15 875, представляваща причинени имуществени вреди, вследствие паднало дърво върху притежавания от ищцата лек автомобил, както и да поеме разноските по делото сумата в размер на 2435 лева.

Решението може да бъде обжалвано от страните в двуседмичен срок.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина