Пловдивчанка остана на улицата с детето си след съмнителен договор с бившия си съпруг

Автор: Виктория Петрова 128193
Пловдивчанка остана на улицата с детето си след съмнителен договор с бившия си съпруг

Частен съдебен изпълнител продаде единствения имот на пловдивчанка, в който тя отглежда като самотна майка детето си. Това става възможно след договор за пари, за който майката твърди, че не е подписвала. За кошмара, перипетиите и повратностите на съдбата, които довеждат Милена Атанасова и детето ѝ до този развой, разказва самата потърпевша пред репортер на TrafficNews. 

Мнимият договор, чиято автентичност се разследва, и разводът

Всичко започва повече от половин година, след като Милена се развежда с бизнесмена и хотелиер Георги Тенев. Законната им раздяла е факт през ноември 2020 година. Междувременно жената напуска и работа, тъй като е работила е една от фирмите на бившия си съпруг.

"Месеци след раздялата с мен се свързва частен съдебен изпълнител, който ми обясни, че срещу мен има изпълнително дело заради договор, сключен между мен и Тенев", посочи Милена.

Договорът е с дата 17.02.2020 година и според съдържанието му Тенев е предоставил на законната си жена по това време заем от 47 хиляди лева за закупуване на кола. Отново според указаното в документа Милена е длъжна да върне парите на съпруга си до 15.06.2020 година, тоест в срок малко по-малък от 4 месеца. Тук следва най-интересната част - в противен случай "се дължи неустойка в размер на 150% от стойността на заетата сума". Сиреч тя дължи 70 500 лева неустойка. 

Милена твърди, че никога не е подписвала такъв документ, нито пък че мъжът ѝ действително ѝ е дал такава сума пари. 

"Нямах представа за съществуването на подобен договор до момента, в който ЧСИ Ангел Ангелаков се свърза с мен. Кой нормален човек в семейство ще сключи договор за заем със 150% неустойка? Освен това по това време аз разполагах с тези пари в банковата си сметка, защо да ги взимам на заем чрез договор от мъжа ми. Няма никаква логика", категорична е Милена. 

Жената допълва, че автомобилът ѝ е бил подарък по време на брака.

"Освен това колата ми бе подарък от него, купена е 3 месеца след брака ни и дори бях дала пари от продажбата на старата си кола, за да доплатим за новата. Имахме сключен и предбрачен договор по негово искане, че всичко придобито на името на единия или другия остава само негова собственост. Така че колата е моя, записана на мое име. Продадох я, след като се разделихме", обясни тя. 

Милена разказа, че адвокатите ѝ са ѝ обяснили, че не е била информирана, че срещу нея е изваден изпълнителен лист, защото е използвана ниша в закона - т.н. Арбитражни съдилища. 

Към момента автентичността на договора е обект на разследване от страна на "Икономическа полиция" и Прокуратурата.

Води се досъдебно производство по чл. 209, т.е. за измама. Според закона, който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение, и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.

Репортер на TrafficNews потърси за коментар и бившия ѝ съпруг Георги Тенев, който категорично отрече информацията и поясни, че Милена е подписала доброволно договора и че реално неустойката била такава, защото такава сума е дадена за покупката на колата реално. Той поясни, че той се чувства ощетен, защото е платил кола на нейно име, когато са били семейство и след това е "избягала с колата". 

"Тя се съгласи да подпише договора, защото не беше нотариално подписан. Колата е платена от мен и вписана на нейно име, но тогава бяхме семейство. Месец, след като направихме сватбата, тя взе колата и изчезна. После прави и три фиктивни продажби на колата, но това са си нейни работи. Продала я е без мое знание. Правила е това с много хора по този начин. Цялото районно я знае. Побърка се да ми пуска жалби, но аз повече не се занимавам с нея. Разделили сме се, всеки е тръгнал по пътя си и пожелавам всичко най-добре. Направиха 66 проверки, че това е нейният подпис. Подписала го е, всичко е подписвала. Парите за колата изцяло дадох и аз и неустойката е такава, защото това е реалната стойност на автомобила. Три години тя се занимава с глупости, аз вече не се занимавам с тези работи. Пуска жалби за щяло и нещяло. Това е човек, който гледа да използва, това го е правила и с предишни мъже. Това е нейна схема за облагодетелстване, но за тази работа си има съд. Нека прави каквото иска, не иска да се разберем, не иска да върне парите. Влязла е в някакъв филм, но това няма да продължава много дълго, защото няма кой да се занимава с нея. Има си дела", посочи Тенев. 

Милена не оспорва, че подписът на договора наистина е неин, ала отрича да е виждала такъв документ и да го е подписвала. 

"Подписвах много фирмени документи, но категорично не съм подписвала такъв договор за заем между мен и бившия ми съпруг", посочи Милена пред наш репортер. Тя обясни, че има много странни неща по документа, като например факта, че нейната лична карта е поместена на договора с драстично по-големи размери от тази на мъжа ѝ. 

В хода на разследването трябва да се установи кога са поставени върху договора личните карти на двамата, защо са в различни големини, с какво техническо средство е изготвена снимката на личната карта и други подробности за хронологията и техническата част по изготвяне на договора. Назначени са експертизи. 

Докато тече разследването обаче, Милена и детето ѝ остават без дом.

Цесията, смяната на ЧСИ и предназначение на имота

Първоначално изпълнителното дело през 2020 година е образувано от Ангел Ангелаков. Заради дълговете по гореописания договор, имотът на Милена е запориран. Става дума имот от 51 кв.м., който е със статут на ателие, но се използва за жилище от жената и детето ѝ. Милена пуска жалба в съда с мотив, че не може да се отнеме единствено жилище от самотна майка, но през 2021 година тя е оставена без уважение, тъй като статутът на имота не се води жилищен.

Междувременно става ясно, че Тенев е сключил договор за цесия с адвоката Димитър Маринов, а с други думи той е продал задълженията, които Милена има към него, на адвоката.

Така въз основа на договора като нов взискател е конституиран адвокат Маринов, който подава молба изпълнителното дело срещу Милена да бъде продължено от друг частен съдебен изпълнител – Петя Николова.

Скоро след това Николова обявява тръжна процедура за публична продан на имота със срок от 15.11.2022 г. до 15.12.2022 г.

Междувременно обаче Милена сменя статута на жилището си и изпраща документа за влязло в сила решение за промяна на предназначението на имота на ЧСИ Николова. Решението за смяна на статута е от 1 декември, а документът влиза в сила на 14 декември, ден преди края на срока за участие в публичната продан. 

„Първо ѝ обясних ѝ, че водя процедура и че се очаква до дни предназначението на имота да стане за жилищни нужди. Като такъв той е несеквестируем, т.е. не може да ми бъде отнет и продаден. Г-жа Николова обаче не спря търга. Когато взех документа от район „Северен“ също се свързах с нея. Отново не последва реакция по прекратяване на проданта. Ден преди края на срока на търга, когато смяната официално влезе в сила, също се свързах с нея, за да обясня, че не може да ми се отнеме единствено жилище, но тя не предприе действия“, обясни Милена.

Така на 16 декември в сградата на Районен съд Пловдив са отворени документите на наддавачите. Оказва се, че един от тях е адвоката Димитър Маринов, който е и взискател по изпълнителното дело. Печели обаче трето лице и имотът е продаден. 

Междувременно, в срока на търга, Милена е подала и жалба в Окръжен съд Пловдив против продажбата и на 20 февруари съдът излиза с решение, с което отменя "насочването на принудително изпълнение спрямо несевестируем имот" с мотив, че не може да бъде обект на продажба единствено жилище.  

"Въпреки, че бях предупредила ЧСИ Петя Николова, че чакаме до дни съдебно решение, тя направи въвод на новия собственик на 17 февруари, принуждавайки мен и детето ми да напуснем жилището. На 20 февруари излезе решението на съда, което е окончателно и не подлежи на обжалване, и посочва, че имотът е несеквестируем. Не знам как е възможно съдът да казва, че това е единственото ми жилище и е несеквестируемо, но това по никакъв начин да не довежда до правен резултат“, посочва Милена.

И до ден днешен, месец по-късно, жената е без жилище. Не разполага ѝ с информация дали процедурата за публична продан на имота ѝ ще бъде отменена и дали някога ще ѝ бъде възстановен достъпът до жилището. Тя е пуснала жалба и очаква съдът да постанови каква ще е съдбата на имота.

"В общи линии се оказва, че може да ви оставят бездомни на улицата с детето ви, въпреки че поводът за изпълнително дело е обект на разследване, а съдът се произнася във вашата полза, че не може да бъде извършена продажба на единствено жилище", обобщи Милена. 

Жената все още вярва в правосъдието и се надява скоро да се прибере у дома със сина си. 

Наш репортер потърси за коментар частния съдебен изпълнител Петя Николова. Тя ни покани на среща в кантората си, но при осъществяването ѝ не получихме становище по поставените въпроси. 

Ателието със сменен статут е пуснато на пазара на имоти само месец след въвода

Приблизително месец, след като Милена напуска жилището си, за да бъде направен въвод на спечелилия тръжната процедура по публична продан, жената вижда оферта за продажба на имота. Той е представен като апартамент от 60 кв.м. след основен ремонт в сграда с луксозни общи части. 

"Апартаментът бе закупен за 66 000 евро на търга по публичната продан, а в момента го продават за 109900 евро. Сменили са кухнята и са сложили мебели, които аз си взех", посочи Милена. 

В края на тази седмица тя е поискала от съда да бъде наложена възбрана върху имота. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина