Пловдивчанка с две деца е в безизходица: Жилището й - в течове и мухъл, сметките - по-големи от пенсията

Автор: Деница Лещева 6598
Пловдивчанка с две деца е в безизходица: Жилището й - в течове и мухъл, сметките - по-големи от пенсията

Самотна майка на две деца, издържаща се единствено с инвалидна пенсия, изпадна в безизходица. Иванка Илиева е обитава общинско жилище в район "Западен" и е диагностицирана с хемипареза  - състояние, характеризиращо се с едностранна парализа на тялото. Понастоящем е със 75% процента инвалидност, а през последната година състоянието й се влошава. Единственият доход на жената е пенсията й в размер на 241 лв. Междувременно обаче в жилището, обитавано от жената, се появяват течове и мухъл. Въпреки опитите й да отстрани сама щетите с помощта на познати, проблемите дават отражение върху сметките на семейството. Така майката се оказва напълно неспособна да покрие разходите си за вода, които в момента възлизат на над 250 лв. 

Проблемите на старата панелка, в която живее 3-членното семейство, започват да се появяват още през изминалата година. Тогава в банята се появява теч, а от ОП "Жилфонд" влизат в жилището, за да извършат ремонт. Намесата им обаче не дава резултат, по стените се появява мухъл, а боята се олющва. Паралелно с това се появяват и още проблеми - понастоящем батерията на душа не работи, а казанчето в банята не спира да тече. За Иванка и двете деца е почти невъзможно да вземат душ, въпреки че водомерът отчита небивал разход. 

Банята на жилището преди година:

Банята на жилището преди година:

 

Банята днес:

 

"Не са необходими големи средства, за да се поправят. Но в момента няма как да платя битовите си сметки", споделя жената. 

Преди няколко седмици подобен проблем се появява и в кухненското помещение. По стените започва да се образува мухъл, който упорите се появява отново и отново, въпреки опитите на двете жени в семейството да го почистят. 

"Пробвахме с белина и какви ли не препарати! Петната по балатума обаче не се махат. Дъщеря ми беше изчистила цялата кухня със силни препарати преди седмица. Дни по-късно всичко започна отначало", споделя Иванка. Тя допълва, че ще разчита на свой познат да направи лек ремонт в помещението, а за целта се нуждае от силикон и други материали. Надява се, че с това ще успее да изчисти помещението от влагата и и неприятната миризма. 

За проблема разбрала домоуправителката, която обаче обяснила, че Иванка сама носи отговорност за течовете и мухъла. След няколко дни се появила на вратата под предлог, че е получила сигнал от съседи за това, че дъщерята на Илиева не живеела в жилището. Майката твърди, че дори получила закана, че ще бъде изгонена от жилището заради това, че дъщеря й отсъства.

"Въпросната сцена се разигра в 10:00 часа сутринта, когато детето беше на училище. Разбира се, че тя живее тук - няма къде другаде. На 16 години е, кара по 9 часа в училище. Прибира се в 17:00 часа, пазарува, помага ми вкъщи. Аз самата гледам да свърша някои неща, докато я няма. Успявам донякъде, защото борява само с едната си ръка", споделя Иванка. 

За Иванка е невъзможно да намери работа, с която да се издържа.

„Ходила съм на интервюта, ходила съм и по магазините да питам. Като разберат, че съм с ТЕЛК, директно ми казват: „Не, благодаря!“, а някои ме режат учтиво - казват, че ще ми се обадят, ако имат нужда!“, сподели преди време тя.

Преди работила без договор, раздавала и флаери, за да изкара пари за семейството си.  Озовала се в критично положение преди около малко повече от година. Състоянието на Иванка постепенно се влошава - дясната и ръка вече е напълно парализирана, а елементарни битови нужди, като това да измие съдовете вкъщи, се превръщат във все по-голямо приключение. 

Бащата на осмокласника и десетокласничката, които Иванка отглежда, отдавна не се интересува от децата си. Преди време Илиева дори завела дело срещу него. 

„Досега съм се оправяла сама. Храна и учебници за децата не липсват! Ходят със сандвичи на училище,“ споделя разтревожената майка пред наш репортер.

За жената не остава друго, освен да потърси съдействие от добри хора. Преди година отново е попаднала в безизходица, като този път била на косъм да бъде изгонена от жилището си. С помощта на непознати, успяла да изплува. 

„Отново търся съдействие, за да мога да покрия сметките си за вода. Надявам се да успея да закупя силикон и други материали, с които да закърпим течовете, а после - да изчистим мухъла“, отправя призив жената.

Наш репортер се обърна и към ОП "Жилфонд" за коментар по темата. Оттам обясниха, че ще извършат проверка по случая. По повод намесата на домоуправителката, общинските служители припомниха, че домоуправителите не са служители на предприятието и нямат правомощия да извършват проверки от името на институцията, за които би следвало да бъде назначена комисия. 

Иванка отправя гореща молба към всеки, желаещ да помогне, да се свърже с нея на телефон 0887866753.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина