Пловдивчанинът Еньо Енев: Намаляването на ДДС е спасение от масови фалити в ресторантьорския бранш

Автор: Plovdiv Now 9829
Пловдивчанинът Еньо Енев: Намаляването на ДДС е спасение от масови фалити в ресторантьорския бранш

"Спасяването на туризма е Национална кауза. Високото ДДС, което беше 20% затрудняваше изключително много колегите от бранша. Голяма част от тях бяха изправени пред фалит, намалянето на данъка от 20 на 9% е една правилна стъпка на Правителството за спасяването на сектора". Това коментира председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“ Еньо Енев.

Реално намаляването на ДДС ще освободи не малка част от финансови ресурси в сектора, което ще доведе до увеличаване на заплатите. Неминуемо това ще се отрази и в положителна насока на осигуровките, което ще благоприятства за развитието на туризма в България. Секторът е сред водещите национални отрасли, които сформират между 17 и 18 на сто от брутния вътрешен продукт. От своя страна това носи за хазната приблизително около 15 милиарда евро годишно приходи. Това от своя страна води до запазването на работните места на служителите от порядъка на 30-40 хиляди души, работещи в този сектор.

След кризата с коронавируса ако данъчната ставка остане на 20% това ще доведе до масови фалити, а голям процент от работещите ще отидат на трудовата борса. "Коронавирусът изигра лоша шега за затварянето на търговски обекти, което от своя страна доведе до огромната вълна от безработица. Въпреки желанието на сектора тези места да бъдат запазени, собствениците на ресторанти и заведения постепенно започнаха да освобождават персонала си заради невъзможността да се изплащат заплатите без да работят. И тези хора бяха принудени да се регистрират като безработни, което пък от друга страна натовари социалната система", коментира Еньо Енев. И допълни, че всички тези фактори показват, че намаляването на този налог като решение на правителството е една изключително важна и навременна мярка.

След обявяването на новината за намаляване на данъчната ставка на 9% ресторантьорите и хотелиерите са обнадеждени за своя бизнес. Надяват се, че това няма да бъде временна мярка. Според проучванията този процент за бранша е справедлив и поносим и няма да създава пречки да бъде плащан. По този начин никой няма да се опитва да шикалкави за укриването на данъци и всичко ще бъде "на светло". "Смятам, че бизнесът в България в голямата си част е "на светло", защото почти всички хотели и ресторанти вече са снабдени с новата система за данъчно облагане, новите касови апарати и всичко останало, което НАП", допълни Еньо Енев.

Пловдивските хотелиери и ресторантьори са позитивно настроени спрямо мярката на правителството. Данъчното облекчение за тях ще бъде глътка свеж въздух, защото средствата, които ще бъдат освободени от намаляването на ДДС-то ще бъдат реинвестирани, ще има възможност за вдигане на заплатите и осигуровките на работниците.

Към днешна дата почти на 100% от заведенията в Пловдив, които разполагат с летни градини са отворили. Още преди няколко дни в централна градска част обектите бяха обособени според всички санитарни изисквания, с което започна постепенното възстановяване на бизнеса след двумесечен застой. Собствениците на хотели и ресторанти очакват допълнителните разпоредби на правителството, за да започнат работа и вътрешните площи.

Екипът ни потърси за коментар по темата за намаляването на ДДС от 20 на 9% хотелиерът и собственик на ресторант в Пловдив Тони Симидчиева:

"Браншът беше пред фалит, поради непрекъснато увеличаващите се разходи за ток, ел.енергия, осигуровки, заплати, цени на зеленчуци, хранителни стоки, поддържането на интериор, съоръжения, ниво на обслужване и изключително натоварената регулация от различни институции, поне 10, които са свързани със задължителни договори за обслужнане със съответното заплащане. А приходите оставаха константна величина до момента, в който стана безсмислено упражняването на дейноста. Пандемията, допълнително срина и унищожи този бизнес точно за 24 часа и той няма да се възстанови в близките няколко години, без помоща на държавата. Това е първата проявена грижа и реално работеща мярка, за този бизнес. Тя дава шанс, да се запази поне някаква част от този бизнес, защото нямаме илюзии, че всички ще оцелеят, бизнес без който българския туризъм и общество не могат, и в който се приютяват и препитават стотици хиляди хора.

Туристът може да не запомни, това което ще му разкаже екскурзовода, но винаги ще помни кокетното българско ресторантче, в което е хапнал вкусно и прекарал романтична вечер, както е по целия свят. Различните държави отдавна са дали приоритет на туризма, като са им отредили преференциална ставка ДДС от 3, 5, 9%, някъде 10%, но винаги стимулираща. До момента, нашия бранш понасяше всички тежести мълчаливо, без претенции, за помощ от държавата, чрез програми и европейски проекти, защото се справяше някак. Но ножът вече е до кокала, браншът, опрян до стената, бързо се обедини в тази криза и постави проблемите на масата на правителството, което взе мъдро и спасяващо ни решение да се намали ставката за бранша на 9%. Дано силния антагонизъм и партийни пристрастия в българското общество, не попречат на този малък, но многоброен по обекти и хора бизнес, да оцелее", коментира Тони Симидчиева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина