Пловдивчани препълниха пазарите в Одрин СНИМКИ

Автор: Добринка Димова 11878
Пловдивчани препълниха пазарите в Одрин СНИМКИ

Сривът на турската лира се превърна в предимство за търговците в Одрин. Клиентите от България препълниха борси и пазари в граничния град. В момента турската лира се обменя за 34 стотинки. Цените там са три пъти по-евтини от Пловдив и дори огромните опашки и чакането с часове на границата не спира българите да отскачат на шопинг до южната ни съседка. „В последната седмица оборотите ни скочиха двойно. Въпреки че лирата падна много спрямо долара и еврото, не сме вдигали цените, тъй като не искаме да прогоним клиентите”, обясниха пред репортер на PlovdivNow.bg търговците на най-голямата борса в Одрин. Там повечето собственици на складове говорят български. Табелите са на два езика – турски и български, а на витрините са окачени плакати на родни поп фолк звезди като Милко Калайджиев например. Коли и автобуси на съседните паркинги масово също са с българска регистрация, основно от Пловдив, Хасково и Димитровград.

На борсата, където най-сериозната търговия се развива в събота, се продават основно перилни и почистващи препарати, козметика, маслини, зехтин и турски сладкиши. Опаковка от 10 килограма прах за пране струва 47 лири, а 4 литра течен препарат според марката е между 20 и 35 лири. Килограмът черни маслини върви от 13 до 22 лири. Почистващите препарати и шампоаните са 6-8 лири за литър. Килограм домашна баклава се продава по 15 лири, 7 лири е кутията с локуми и други традиционни турски десерти, 7.50 лири - буркан сусамов тахан. Пет литра екстра върджин зехтин струва 50 лири.

„Имаме редовни клиенти от България, които идват по 1-2 пъти месечно. Пазарят дори тоалетна хартия и хляб. Казват, че тук продуктите са не само по-евтини, но и по-качествени, отколкото в родината им. Правят си една съботна разходка, пият кафе, хапват дюнер в някоя гостилничка и се прибират”, разказват търговците.

Другото предпочитано от българите място за пазаруване в Одрин е т.нар. Син пазар, който се намира зад един от най-големите търговски центрове в града Margi Center. Там може да се намери всичко - от пресни плодове и зеленчуци, до млечни продукти, ядки, сушени плодове, кухненска посуда и дрехи. Пазарът е най-големият в този район. „Продажбите са много добри в последните дни”, отчитат и тук търговците. Оказва се, че тази година дори продуктите за традиционната лютеница българите купуват от южната ни съседка.

„Приятели ни донесоха миналата седмица червени чушки. Изпекохме ги, бяха много вкусни, миришеха на истинска чушка. В България вече няма такива. Пък и тук едрите месести чушки са по 2.50-3.00 лири, или под левче килото”, разказа Мая Енева, докато съпругът й товареше два чувала в автомобила. По 2 лири жената купи и консервните домати.     

В пъти по-евтини в Турция са и лекарствата. Горивото също е по-изгодно. В момента литър от най-масовия бензин струва 6.30 лири.

 

 

Подобни новини

Veneta Mangarova

Е това е бизнес!!!????

22:41, 20.08.2018
Минка Ангелова

Глей-как се прави!!!

22:22, 20.08.2018
Nikos Nenkov

Сакън :D

21:53, 20.08.2018

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина