Пловдивчани: Правителството трябва да наложи таван на цените на основни храни

Автор: Plovdiv Now 5548
Пловдивчани: Правителството трябва да наложи таван на цените на основни храни

Автор: Соня Желязкова

Правителството трябва да наложи таван при цените на основни хранителни стоки. Това смятат 9 от всеки 10 пловдивчани, включили се в анкета на TrafficNews.

Гражданите са на мнение, че двуцифрената инфлацията в страната сериозно удря по джоба им. На този фон пък ръстът на доходите им изостава значително спрямо ръста на цените и така те губят покупателната си способност.

Припомняме, че шоковото движение в стойността на основни суровини и хранителни продукти вече причини бурни дебати не само при управляващите. Преди дни от КТ „Подкрепа“ също заявиха, че е крайно време правителството да наложи таван на цените, за да облекчи българите поне в това направление. Скоро след това председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов обяви, че заради скока в цените на електричество и торове, по веригата инфлацията е засегнала определени продукти с близо 20 на 100 в сравнение с март 2021г.

Да не говорим, че шоковото поскъпване докара с около 50% по-висока цена на олиото в България. Но докато политици успокояват народа, че „имаме количества олио да залеем страна“, цената им все още остава прекомерна за много голяма част от народа. Същото наблюдаваме и при хляб, ориз, брашно, захар, зеленчуци или местни продукти. Скокът се отрази и на алкохолни напитки, кафе и дори минерална вода.

По тази причина едва 12 процента от участниците в анкетата ни отбелязват, че не смятат за необходимо правителството да налага таван на цените, на които купуват основни продукти за дома.

Изключително притеснително се оказва обаче, че мнозинството от участвали - над 87% от всички 584 души, отбелязват, че таван е необходим.

На фона на тази обратна връзка от народа, припомняме, че България се намира на 7 място на европейската карта на инфлацията :

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина