Пловдивчани: Никакво поевтиняване не се усеща в семейния бюджет

Автор: Виктория Петрова 3249
Пловдивчани: Никакво поевтиняване не се усеща в семейния бюджет

През последните 1-2 месеца цените на част от основните хранителни продукти намаляват. Това показват данните от държавния портал за мониторинг на малката потребителска кошница. В него се отчитат предлаганите продукти в магазинната мрежа във всички области в страната, като често се наблюдават големи дисбаланси с разлика от по 1 лев между цените в Пловдив и Добрич например. 

Справката сочи, че в Пловдив има продукти, които се увеличават и такива, които поевтиняват, така че е невъзможно да кажем как това ще повлияе на бюджета на семействата. Който яде повече свинско ще спести, но който консумира повече масло например - даже ще даде отгоре. 

Въпреки това ежедневно чуваме за поевтиняване на промишлените разходи като ток и основни суровини, а освен това статистиката сочи, че индексът на цените на производител продължава да пада с големи и бързи темпове. Това би трябвало да доведе и до по-драстично поевтиняване на цените на едро, а оттам и на дребно.

Според близо 70% от гласувалите в анкетата на TrafficNews обаче никакво поевтиняване не се усеща от семейния бюджет. Всеки пети, включил се в изследването, посочва, че не просто не му остават повече пари след зареждане на хладилника, ами излиза, че разходите са се вдигнали. 

Едва 6 на 100 от включилите се в анкетата ни посочват, че макар и "почти незабележимо" има промяна към по-поносими цени. Най-малко респонденти - 5% от анкетираните, са отговорили, че усещат положителна промяна в цените и това рефлектира на семейния им бюджет. 

В анкетата се включиха 2073 души, което значи, че едва около 200 от тях считат, че се забелязва поевтиняване на стоки, пък макар и то едва уловимо. 

Лятото е пред нас и тепърва ще видим с колко ще утежни бюджета почивката ни и какви ще бъдат цените на храните по заведения и магазини на морето. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина