Пловдив - първи град с дефибрилатори на обществени места

Автор: Plovdiv Now 5653
Пловдив - първи град с дефибрилатори на обществени места

Пловдив е първата община, в която бяха монтирани автоматични външни дефибрилатори на обществени места. Ценните апарати вече са поставени в шестте ДКЦ-та, двете общински болници и сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ №1. Те са изключително лесни за използване. Идеята е с тях да боравят не само лекари, но и граждани, обучени да оказват първа помощ, съобщи trafficnews.bg.

Припомняме, че дефибрилаторите са закупени по „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“. Те се бъдат представени утре, когато отбелязваме Международния ден за рестартирането на сърцето.

Данните на Европейския съвет по ресусцитация са изключително тревожни. Според тях всяка година над 400 000 души в Европа умират от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души. От сърдечен арест у нас умират повече хора, отколкото от пътнотранспортни произшествия, природни бедствия и пожари взети заедно. Ако бъде оказана бърза и адекватна помощ, 5 000 българи ежегодно биха могли да бъдат спасени. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина