Пловдив с най-дългата пешеходна улица в Европа?

Автор: Plovdiv Now 23673
Пловдив с най-дългата пешеходна улица в Европа?

Между градовете винаги е съществувало съревнование: всяко населено място се стреми да бъде най-доброто, най-красивото, единствено по рода си. И това е разбираемо – кой не би се гордял да каже, че именно неговият град е първенец в нещо? Затова не е учудващо, че все по-често и по-често срещаме заглавия, съдържащи суперлатива „най“: най-големият град, най-красивият, най-старият в държавата, на континента, в света…

Когато стане дума за пешеходни улици, повечето европейци веднага ще кажат: „Най-дългата от тях се намира в Копенхаген.“ И макар датчаните усърдно да популяризират това твърдение, то всъщност от години не е вярно. Още през 1977, само 15 години след като копенхагенската улица Стрьоот (Strøget) е забранена за коли, „Saint Catherine” в Бордо подобрява рекорда.

Разбира се, изключително трудно е да се определи подобно първенство, тъй като липсва официална достоверна статистика. И тъй като няма подробни данни, нито ясни критерии, е почти невъзможно да се посочи еднозначно първенеца в тази класация. Въпреки това от една година насам изглежда, че Пловдив излиза с едни гърди напред. В момента пешеходната главна улица на града започва от сградата на бившия партиен дом, прехвърля река Марица и завършва при Новотел Пловдив, обхващайки почти два километра непрекъснато пешеходно пространство. Според кмета на града, инж. Иван Тотев, така бъдещата Европейска столица на културата става градът с най-дългата пешеходна зона. Тя е дълга точно 1750 метра. Съвсем скоро пешеходната улица може да стане още по-дълга, след като кметът на града Иван Тотев заяви, че общината обмисля вариант официално улица "Иван Вазов" също да стане пешеходна.  

Сега Главната на Пловдив е с 250 метра по-дълга от втората улица в класацията, която се намира в Дания. Изключително дълга е и пешеходната зона в норвежката столица Осло, но там движението на пешеходци е прекъснато от улиците с автомобилен трафик и се налага те да изчакват да преминат с помощта на светофари. Дoпpeди гoдини пo Глaвнaтa нa Πлoвдив нa Джyмaя джaмия и пo Maлĸaтa глaвнa – yл. „Paйĸo Дacĸaлoв“, ce движexa aвтoмoбили, но след това тoзи yчacтъĸ стана изцялo пeшexoднa зoнa. По-късно беше ремонтирана отсечка за пешеходци - от аптека "Марица" до покрития мост над реката и така Главната улица в Пловдив оглави класацията. През последните 5 години в този участък са поставени 15 000 кв. м изцяло нова европейска настилка, цветарници и лампи. Пешеходна зона през 2015 година стана и артквартал "Капана". 

В община Пловдив са получени предложения пешеходна да стане и улица "Иван Вазов", която тръгва от Централна жп гара и стига до Партийния дом и площад "Централен". Търсят се обаче алтернативи за пренасочване на автомобилния поток в тази зона на Пловдив. По-възрастни пловдивчани припомнят, че ул. "Иван Вазов" през първата половина на 20-и век е била пешеходна, както и сегашната Главна (наричана улица "Търговска").

Може би ще си кажете, че два километра не е толкова много и Пловдив лесно може да бъде изместен от челната позиция. И ще бъдете прави. Москва вече прави опит да подобри рекорда. През изминалите няколко години приоритет в развитието на руската столица е разширяването на зоните, забранени за коли. Най-дългата от тях се планира да заема пространството от площад “Гагарин” до гара “Киев”. При успешното завършване на проекта, зоната ще включва разстояние от 6.7 километра! Такъв рекорд е доста трудно да бъде подобрен. Все още обаче не е ясно дали цялото разстояние ще бъде изцяло забранено за коли, или ще се налага пешеходците да спират, за да изчакват трафика на пресичащите зоната булеварди.

При всички случаи руският проект все още не е завършен и междувременно градът на тепетата може да се радва на своето първенство. А ако го изгуби? Е, в състезанията е така – винаги съществува възможността да се появи някой по-добър. Ала независимо дали е най-дългата, или не, пловдивската главна улица със сигурност още дълго ще продължава да носи своя невероятен чар и да привлича хора от близо и далеч.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина